in

“OSTANITE KOD KUĆE”! DAN RASPLETA U CRNOJ GORI Skupština presuđuje Krvikokapićevoj vladi, on uputio apel građanima

Za smenu prve vlade izabrane nakon trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) glasaće najmanje 44 poslanika opozicije i vladajuće koalicije “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) – tri više nego što je potrebno da bi Krivokapićev kabinet “pao”.

Prethodnih nedelja spekulisalo se da bi podršku “rušenju” Vlade mogli dati i poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), ali je lider te stranke Vladimir Joković rekao da to verovatno neće uraditi.

”Danas ćemo donijeti definitivnu odluku o tom pitanju, ali najvjerovatnije nećemo glasati za smjenu Vlade”, rekao je Joković za Vijesti.

Protiv izglasavanja nepovjerena biće poslanici Demokrata, koji su saopštili da bi najpoštenije rešenje krize vlasti bili vanredni izbori. Iz Demokratskog fronta (DF), takođe su ocenili da su novi izbori najpoštenija opcija, poručujući da je pitanje da li će oni glasati za smenu Vlade – manje važno, jer za to postoji većina.


DANAS GLASANJE ZA SMENU ABAZOVIĆA, počinje politički rasplet u Crnoj Gori


VUČIĆU ZA RAZLIKU OD MILA NISU POTREBNE IZMIŠLJENE ZAVERE KAKO BI POBEDIO NA IZBORIMA!

VUČIĆU ZA RAZLIKU OD MILA NISU POTREBNE IZMIŠLJENE ZAVERE KAKO BI POBEDIO NA IZBORIMA!

Pre glasanja o nepoverenju, poslanici bi trebalo da razmatraju Vladin predlog o skraćenju mandata parlamentu – čije bi usvajanje bilo put u vanredne izbore. Male su panse da se o tome raspravlja jer za to ne postoji većinska podrška poslanika što je pokazala jučerašnja sednica parlamenta. Pitanje je da li će biti kvoruma za razgovor o skraćenju mandata ili poslanici kao juče, kad je trebalo da se glasa o nepoverenju vicepremijeru Dritanu Abazoviću, neće podržati predloženi dnevni red.

Skraćenje mandata Skupštini i novi izbori nisu sad u planu opozicije, koja je od formiranja Vlade tražila odlazak na birališta…

Beta

Šta će biti sa Skupštinom?

”Rušenje” Krivokapićevog kabineta trebalo bi da bude uvod u formiranje manjinske vlasti, koju je svim poslanicima ponudila koalicija “Crno na bijelo”. Time je otvoreno pitanje da li se nakon izglasavanja nepoverenja vladi nova može birati bez izbora, u okviru postojećeg saziva Skupštine. Tumačenja pravnika su oko toga oprečna.

U članu 110 Ustava Crne Gore piše da vladi prestaje mandat prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, gubitkom poverenja i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine. Jedan stav je da gubitak podrške skupštinske većine otvara prostor za izbor nove vlade u istom mandatu parlamenta, međutim, neki pravnici to osporavaju, tvrdeći da Ustav ne dozvoljava da se u toku mandata Skupštine bira nova vlada, s novim premijerom.

”Može da se izvrši tzv. rekonstrukcija vlade u mandatu ovog parlamenta”, kazao je nedavno dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić. U članu 110 piše i da vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora nove, i da prestankom mandata ne može raspustiti Skupštinu.

Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić pozvao je građane da ne izlaze na ulice, nego da „ostanu kući, posmatraju i budu dostojanstveni“.

I predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić apelovao je na građane da danas ostanu svojim kućama.

“Crnoj Gori treba mir i prosperitet, a ne eskalacija krize kroz moguću realizaciju nedobronamernih planova onih koji žele prekrajanje izborne volje građana”, istakao je Bečić na Tviteru.