in

OSKORUŠA DIŽE I KAD GLAVA PADA! Otkrivamo zašto je rakija od divlje kruške iz donje trepče kod Čačka najtraženije piće među srpskom gospodom

 Žestoku kapljicu od divlje kruške u ovom kraju zato zovu i vijagra od oskoruše, a ovu tajnu otkrio nam je domaćin Stanimir Cane Minić, poznat i van granica Srbije po svom čuvenom Muzeju rakije.

Oskoruša je ove godine odlično rodila, kao retko kad. Sve što ispečem ode ko alva. Zna se ko su stalne mušterije – profesori univerziteta, lekari, inženjeri… Muški koji su je jednom probali uvek dolaze po nove količine, tvrde da ih ovo piće baš onako ohrabri u intimi – smeška se Cane.

Informer

Oskoruša

Ne škodi srcu

Stanimir Cane Minić decenijama se bavi proizvodnjom rakije. Pobrao je silne nagrade po sajmovima i skupovima, eksperimentisao, pravio je rakiju od svih vrsta voća, čak i od kupusa. Oskorušu, kaže, nikad nije reklamirao, a ona mu poslednjih godina najbolje ide, “kao da je zabranjena roba”.

Sam nisam znao da je oskoruša baš toliko dobra za te stvari. Iskren da budem, saznao sam od jednog gosta, profesora sa fakulteta sa kojim sam sarađivao. Lično mi je objasnio da je lekovita i bolja od vijagre jer ne šteti srcu. Kaže, tri čašice na dan. Tako da me više ne čudi što je tražena. I dame je vole, zovu da rezervišu. Šta da ti kažem, ova ti je muško-ženska rabota čudo jedno – priča Cane.


Jedna supena kašika OVOGA na svakih POLA SATA uklanja bolove u GRLU

Jedna supena kašika OVOGA na svakih POLA SATA uklanja bolove u GRLU


OVIH 6 ZNAKOVA ĆE DOBITI BOLJI POSAO U 2022! Jedan znak neka se spremi za VELIKA IZNENAĐENJA

OVIH 6 ZNAKOVA ĆE DOBITI BOLJI POSAO U 2022! Jedan znak neka se spremi za VELIKA IZNENAĐENJA

A u Muzej rakije…

Porodica Minić jedina u Srbiji ima i svoj Muzej rakije, koji su pohodile brojne strane novinarske ekipe, ali i turisti iz celog sveta. U buradima u podrumu čuva se rakija čak od 1941, koja je preživela Drugi svetski rat, pa i primerci od svake naredne godine, sve do današnjih dana.

Muzejski eksponati nisu na prodaju i Minići ih čuvaju za potomstvo i istoriju. U Muzeju se nalaze i sve vrste voćnih rakija od ukupno 33 vrste voća.

Reč je o najstarijoj i najsitnijoj vrsti divlje kruške. Retko rađa, a u Donjoj Trepči kod Caneta, kako kaže, ima je po zapuštenim voćnjacima, po obroncima Vujna, nekim šumadijskim selima…

Samonikla je, kiselog ukusa i na ugriz “skuplja usta”. Za jedan litar treba oko 20 kila plodova. Najveće količine propadnu, jer su sela pusta, a sve manje mladih zna koliko je korisna. Nose je i u inostranstvo – objašnjava nam Cane.

Budi seksualnu želju

Oskoruša je u narodnoj medicini poznata po svom blagotvornom dejstvu za jačanje imuniteta, a naročito kao prirodan afrodizijak i lek za impotenciju i neplodnost. U istorijskim spisima je zabeleženo da je čuveni vojskovođa Karlo Veliki zahtevao da svako domaćinstvo ima po jedno stablo oskoruše jer se još tada znalo za moći ove voćke.