in

OPREZ! Ovih 11 namirnica su OTROVNI po vašeg psa! Veterinarka Babić za Informer.rs otkriva ŠTA nikako ne smete davati ljubimcima!

Svako ko je ljubitelj životinja i kod kuće ima jednog ili više pasa, zna koliko je nekada teško odoleti tim njihovim okicama, kada nam traže da sa njima podelimo hranu koju jedemo. 

I dok nešto nije štetno, poput sočnog komada pilećeg mesa, postoje određene namirnice koje i te kako mogu naškoditi vašem mezimčetu. 

Na ovu temu razgovarali smo sa dr vet. med. Anom Babić, koja je objasnila koju hranu nikako ne treba da dajete vašim četvoronožnim drugarima:

1. Čokolada (detaljnije o štetnosti čokolade po pse možete pročitati na linku OVDE). 


Zovu je OČAJNICA, raste kao korov, a mnogi ne znaju koliko je LEKOVITA – žene naročito imaju BENEFITA od ove biljke!


NE OKLEVAJTE, ODMAH KOD LEKARA! Ovo je 5 KLJUČNIH simptoma raka debelog creva – drugi mnogi IGNORIŠU, a veoma je važan!

NE OKLEVAJTE, ODMAH KOD LEKARA! Ovo je 5 KLJUČNIH simptoma raka debelog creva - drugi mnogi IGNORIŠU, a veoma je važan!

2. Kofein – ima slične efekte kao i trovanje čokoladom.

3. Xylitol (veštački šećer) – čest je u proizvodima za dijabetičare, kao i sastavni deo žvakaćih guma i pasti za zube. Izuzetno je toksičan za jetru i kod pasa, ako se ne reaguje na vreme, može da dovede do smrtnog ishoda, usled gubitka funkcije jetre.

4. Grožđe – posebno suvo je toksično za bubrege.

Shutterstock

pas

5. Alkohol – psi nemaju enzim koji razlaže alkohol u jetri i usled unosa alkohola efekti opijenosti mogu da traju i do nekoliko dana, kao komplikacija dolazi do pada telesne temperature i mogućeg uginuća.

6. Živo testo– usled aktivnosti kvasca, odnosno razlaganja šećera, dolazi do produkcije alkohola i kod pasa, ukoliko pojedu živo testo, može doći do trovanja alkoholom, kao i nakupljanja gasa u želucu i crevima.

7. Crni luk je takođe toksičan i može da izazove anemiju.

8. Makadamija orasi mogu da izazovu mučninu, slabost i povraćanje.

9. Semenke breskvi, (10.)kajsija, (11.)avokada, osim što mogu da izazovu opstrukciju u crevima, izvor su cijanida, pa time mogu indirektno da izazovu trovanje kao i kod ljudi.

Pratite nas na društvenim mrežama