in

‘LUJ VITON’ DOVODI U SRBIJU NAJBOGATIJE TURISTE! Šta bi sve značilo otvaranje bescarinske zone u Beogradu?!

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da bi u roku od godinu dana Beograd mogao da dobije bescarinsku zonu!

U bescarinskoj zoni svoje butike mogli bi da imaju i neki od velikih svetskih imena poput “Luj Vitona”, “Gučija”, “Fendi”, “Prade”, “Eskade”, “Šanela”… Otvaranje ekskluzivnih radnji luksuznih brendova dovelo bi u našu zemlju hiljade bogataša iz Kine, Japana, Rusije i drugih zemalja, koji bi u Beogradu i Srbiji trošili velike pare.

Ne samo da će garderobu poznatih brendova plaćati jeftinije nego u Milanu, Parizu ili Londonu već će im se put u Srbiju isplatiti zbog podjednako ekskluzivnog, ali drastično jeftinijeg hotelskog smeštaja.

Drastično niže cene

Šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da će cene u bescarinskoj zoni biti manje nego u regionu i svetu, jer nema troškova carine, naknada za uvoz, smanjuju se troškovi zakupa lagera u carinskoj zoni i transporta uopšte.

– Najava o mogućnosti otvaranja bescarinske zone u Beogradu vest je koja za Srbiju predstavlja dobar i siguran ekonomski put u budućnost. Veliki brendovi imaju interes da svoje butike tu otvaraju. Recimo, ako torba “luj viton” košta 2.000 evra, ona bi u bescarinskoj zoni u Beogradu mogla da košta čak i 30 odsto manje. Prosto, kompanijama se isplati da ostvare veći promet u tim zonama i povećaju profit na godišnjem nivou. Takođe, otvaranje bescarinske zone značajno je za našu zemlju jer će u prestonicu doći veliki broj turista zbog šopinga, ali i odmora – kaže ona i dodaje:

– Pored turizma, i modna industrija u Beogradu pomeriće centar svetskih događaja koji su karakteristika Pariza ili Londona. Srbiji se otvorila velika šansa, zahvaljujući politici predsednika, koji je prepoznao put kojim Srbija treba da ide.

Naša poznata kreatorka Verica Rakočević oduševljena je idejom da se bescarinska zona otvori u Beogradu.

– To bi bio pun pogodak! Em što bi sami proizvodi bili jeftiniji makar za 20 odsto u odnosu na evropske gradove, em bi ih privuklo i to što je hotelski smeštaj u Beogradu drastično jeftiniji nego u Parizu, Londonu, Milanu… Bescarinska zona privući će ogroman broj turista, pre svega iz Japana i Kine jer su tamo ovi brendovi najskuplji, a oni su poznati kao veliki obožavaoci ovih marki – napominje ona i dodaje da bi se roba poznatih brendova odmah rasprodala.

Informer DN

– Brendovi koje žene u Srbiji preferiraju su “Šanel”, “Luj Viton”, “Prada”, “Guči”, “Lubuten” i “Versaće”. Ko god da od njih otvori butik u Beogradu, neće pogrešiti.

Lideri u regionu

Kreatorka Suzana Perić kaže da se o dolasku svetskih modnih kompanije mašta decenijama i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo u jednom neverovatnom poduhvatu koji potvrđuje status Beograda kao evropske i svetske metropole.

– Dolazak najprestižnijih modnih brendova na naše tržište poništava razliku između Beograda i najvećih gradova Zapadne Evrope, a stavlja nas i na lidersko mesto u regionu. To je velika stvar i za imidž prestonice i za posete turista, kojima je Beograd poslednjih godina u vrhu omiljenih destinacija – dodaje ona.

ŠANSA ZA DIZAJNERE I MODNU INDUSTRIJU!
Todorović: Beograd bi mogao da postane modni centar!

Dolazak velikih brendova i otvaranje bescarinske zone velika je šansa za naše dizajnere kojima se “otvaraju vrata” za saradnju sa najvećim imenima na svetskoj modnoj sceni, ali i kompletnu industriju.
Da je to moguće, najbolje govori primer firme “Lus tekstil” iz Raške, koja već šije za italijanski brend “Đorđo Armani”, “Filip Plejn” i “Hugo bos”.
Dizajner Igor Todorović kaže za Informer da je odlična vest to što će Beograd da dobije bescarinsku zonu i što će svojim dolaskom najmoćnije svetske kompanije iz oblasti mode prepoznati i naše tržište i industriju, što je odlična šansa za saradnju.
- Dolazak velikih modnih svetskih imena nije dobar samo za potrošače i turiste, koji će imati mogućnost da po povoljnijoj ceni kupuju njihove proizvode, već će cela modna industrija u Srbiji imati koristi. Tako postoji mogućnost da oni prepoznaju kvalitet naših dizajnera i da im daju šansu za posao i razmenu ideja, ali i da se njihovi komadi proizvode baš u našoj zemlji. Kada stigne prva velika modna kompanija u Srbiju i prepozna naše tržište, za njom će sigurno dolaziti i ostale, a Beograd bi mogao da postane modni centar – kaže Todorović.