in

KURTI SA ĐILASOM UDARA NA VUČIĆA! Smeta im jaka Srbija, poklopili se interesi Šiptara i tajkuna!

Kurti je, kako saznajemo, prošle nedelje u Prištini ovo poručio specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i pregovaraču EU Miroslavu Lajčaku. Samozvani kosovski premijer rekao je da ima ‘ozbiljna istraživanja’ koja pokazuju da Vučić nikako ne može da dobije izbore bez glasova Srba iz pokrajine!

Podiže tenziju

Naši odlično obavešteni diplomatski izvori prenose da je Kurti jasno rekao Eskobaru i Lajčaku da ‘srpskih izbora’ na Kosovu neće biti.

– Kurti je decidirano kazao da Srbi neće moći da glasaju na ‘srpskim izborima’. Njegova računica kaže da predsednik Vučić nikako ne može da dobije izbore bez glasova Srba sa Kosova, i to je zapravo glavni razlog zašto se on protivi izborima. Računa na to da će Vučić izgubiti izbore, a da će za njega i Kosovo sve ići mnogo lakše i brže ako Đilas i njegova koalicija dođu na vlast… – prenosi naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti.

Ovaj Kurtijev ‘pakleni plan’ indirektno je potvrdio Besnik Bisljimi, glavni prištinski pregovarač sa Beogradom i ‘zamenik premijera’, koji je Lajčaku preneo prištinski predlog, takoreći ucenu, od četiri tačke za održavanje izbora na Kosovu.

‘Biće dozvoljeno održavanje izbora ako u svim dokumentima i na biračkim mestima bude korišćen naziv ‘Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu’. Misija OEBS bi organizovala izbore i prikupljanje glasova. Treći uslov bi bio da se srpskim političkim partijama i političarima ne dozvoli kampanja na Kosovu. Četvrti uslov je primena reciprociteta na građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse’, piše u predlogu, koji je i napisan tako da ga Beograd nikako ne može prihvatiti.

Ili će popustiti, ili dobiti po glavi

Međunarodna zajednica insistira na tome da Kurti dopusti glasanje na izborima na Kosovu, tako da će on na kraju morati ili da popusti ili dodatno da pogorša odnose sa Zapadom, ističe analitičar Mišel Zubenica.

Komentarišući sve ove navode, Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da Kurti očigledno želi sukob.

– Svestan je Kurti da glasovi na Kosovu ne mogu odlučiti izbore u Srbiji, ali on to ipak koristi kao izgovor ili opravdanje da spreči Srbe da glasaju. On tako podiže tenzije i provocira sukobe. Kurti je došao na vlast koristeći ekstremistički nacionalistički narativ prema kojem su za sve nedaće krivi Srbi, on antisrpskom retorikom, pre svega, pokušava da pred Zapadom pokaže da dogovor Srba i Albanaca nikako nije moguć – naglašava Graovac.

Neće proći

Politički analitičar Dejan S. Miletić kaže da su glasovi Srba sa Kosova važni i da im pravo glasa neće niko oduzeti.

– Ishod izbora, realno, neće odlučivati Srbi sa Kosova, ali oni jesu važna komponenta, oni su deo Srbije i država računa na njih. Njihovo glasanje jeste važno i kao simbolički čin, da znaju da su deo otadžbine. Nasilje Prištine samo dokazuje da Kurti želi da promeni vlast u Srbiji i da se direktno meša u izbore. Ovo, međutim, jeste dobra poruka za sve nas da vidimo kojim putem Srbija treba da ide, jer ono što Kurti radi i želi za nas sigurno ne može biti dobro – upozorava Miletić.