in

KRALJ MEĐU POVRĆEM! Kad vidite šta sve “može” brokoli, ješćete ga stalno!

Znate da je brokoli dobar za vas, ali možda ne znate koliko! To je verovatno jedna od najzdravijih namirnica i prva koja vam padne na pamet kada pomislite na zdravu ishranu, a opet, ne jedete je dovoljno. Možda vredi da pročitate zašto je ova namirnica tako zdrava i važna, kako biste počeli češće da je jedete.

Puno nutrijenata

Jedna šolja sirovog brokolija sadrži samo 25 kalorija, manje od pet grama ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima nekoliko grama proteina. Ali, brokoli je pun nutrijenata – u samo jednoj šolji kuvanog brokolija nalazi se 250 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K, koji je važan za optimalnu gustinu krvi i zdravle kostiju.

U istoj porciji nalazi se i 135 odsto dnevnih potreba vitamina C, više od 50 odsto dnevne doze hroma, minerala koji je važan za metabolizam i regulaciju nivoa šećera u krvi, kao i više od 40 odsto dnevne doze folata, vitamina koji je važan za pamćenje i raspoloženje.

Šta treba IZBEGAVATI pre i posle VAKCINE? Da li sme da se PIJE i KADA?

PRAVILO 90 MINUTA! Lekar dao FORMULU kad bi trebalo da se PROBUDITE – s obzirom na vreme POČINKA! /Video/

PRAVILO 90 MINUTA! Lekar dao FORMULU kad bi trebalo da se PROBUDITE - s obzirom na vreme POČINKA! /Video/

Ako pojedete šolju kuvanog brokolija, unećete i deset odsto dnevne potrebe vitamina A, B6, B2 i E, kao i fosfora, mangana, kalijuma, i najmaje pet odsto magnezijuma, cinka, gvožđa, kalcijuma…

Ovo veoma zdravo povrće sadrži i omega-3 masne kiseline, koje imaju antizapaljensko dejstvo i poboljšavaju cirkulaciju.

Visok sadržaj vlakana

To što se u šolji svežeg brokolija nalazi dva-tri grama vlakana jako je važno za varenje i creva jer vlakna podstiču razmnožavanje dobrih bakterija koji štite od zapaljenja, a važne su i za imunitet i raspoloženje.

Štiti zdravlje srca

Srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti, a brokoli štiti ovaj organ tako što smanjuje oštećenja arterija koja dovode do toga da se arterije stvrdnu, a čime se povećava rizik od moždanog udara i infarkta.

Shutterstock

Štiti mozak

Neki nutrijenti koji se nalaze u ovom povrću štite zdravlje mozga i njegova tkiva, a štite od opadanja moždanih funkcija koje dolaze s godinama.

Jača kosti

Brokoli je po tom pitanju jedinstven jer sadrži mnoštvo nutrijenata važnih za jačinu i gustinu kostiju – vitamin K, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink, vitamine A, B i C.

Štiti od zapaljenja

Ne samo što štiti od ubrzanog starenja, antizapaljenska svojstva brokolija povezuju se i sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti.

Prirodni detoks

Istraživanja pokazuju da sastojci ovog povrća pomažu u deaktivaciji potencijalno štetnih hemikalija u telu, a pomažu i u njihovom bržem izbacivanju iz tela.

Shutterstock

Dejstvo antioskidanta

Brokoli sadrži antioksidante koji štite kožu od posledica UV zračenja. Lutein i zeaksantin u ovom povrću štite i oči i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije, što su dva najčešća problema sa očima.