in

KO MINIRA POČETAK SUĐENJA BANDI VELJE NEVOLJE? Na godišnjicu hapšenja najopasnije koljačke bande jedna stvar nikome nije jasna

Suđenje 30-članoj bandi još nije zakazano iako je zakonski rok za određivanje pripremnog ročišta istekao čak pre dva meseca! S jedne strane, sudija Zorana Trajković, kojoj je dodeljen ovaj predmet, pravda se da nije u mogućnosti da zakaže početak suđenja zbog zdravstvenih problema.

Na drugoj strani, kada sudija obavesti predsednika suda da je sprečena da zakaže početak suđenja, on mora da se postara da se datum prvog ročišta odredi odmah, ali ni on to nije uradio, čime je praktično prekršen zakon.

U toku provere

Iz Višeg suda u Beogradu nisu želeli da nam otkriju šta će predsednik Aleksandar Stepanović preduzeti po pitanju zakazivanja pripremnog ročišta i da li se eventualno razmišlja da se delegira neki drugi sudija umesto Zorane Trajković, s obzirom da je reč o pritvorskom predmetu i slučaju za koji je javnost izuzetno zainteresovana.


POKRENUTA NOVA ISTRAGA PROTIV BELIVUKA I MILJKOVIĆA! Osumnjičeni za još jedno ubistvo!


Dijana Hrkalović vrbovala krtice u policiji za Velju Nevolju! Šokantne trvdnje bivšeg pripadnika DB

Dijana Hrkalović vrbovala krtice u policiji za Velju Nevolju! Šokantne trvdnje bivšeg pripadnika DB

– Predsednik suda se obraćao sudiji da se izjasni o razlozima nezakazivanja ročišta. Ona je još na bolovanju i sad čekamo njenu prateću medicinsku dokumentaciju. O daljem toku postupka i šta sve može da se desi i kako, preuranjeno je komentarisati – kratko je izjavila portparolka Višeg suda Tatjana Matić.

MUP Srbije

Privođenje bande Velje Nevolje u februaru prošle godine

Inače, optužnica protiv Belivuka i 29 njegovih saradnika postala je pravosnažna 9. novembra i početak suđenja, odnosno pripremno ročište, po zakonu je moralo da bude zakazano najkasnije 30 dana od tada, tačnije 9. decembra. Sudija Trajković je u međuvremenu dostavila potvrdu o sprečenosti za rad, na osnovu koje je zaključeno da nema mogućnosti da se pripremno ročište zakaže na vreme.

Podsetimo, Belivuk i još 29 osoba uhapšeni su 4. februara prošle godine, a za sada se terete optužnicom za pet teških ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja. Grupa je bila deo “kavačkog klana”, koji je godinama u ratu sa “škaljarskim”, a utvrđeno je da su ubijali uglavnom članove iz suparničke grupe.

Žrtve su ubijali u kući u Ritopeku, nadomak Beograda. Posle ubistava, njihova tela su sekli i mleli u mašini za mlevenje mesa pa bacali u Dunav. Tužilaštvo ovu grupu odnedavno sumnjiči i za još dva ubistva, ali je taj postupak trenutno u fazi istrage. Osim toga, Belivuk i Marko Miljković su i u Crnoj Gori pod istragom zbog dvostrukog ubistva i otmice.

marko đoković/peđa milosavljević

Kuća strave u Ritopeku

Jake veze u policiji

Ova grupa imala je jake veze i podršku u policiji, što je dosadašnjom istragom potvrđeno. Tako se na optužnici našla Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a, kao i Goran Papić, nekadašnji zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i inspektor ove službe Božidar Stolić.
Hrkalovićki suđenje treba da krene početkom marta zbog toga što je, između ostalog, skrivala dokaze protiv Belivuka i Miljkovića dok im se sudilo za ubistvo Vlastimira Miloševića u januaru 2017, što je poznato kao “ubistvo na šinama”. Papiću se već sudi da je uticao da se mimo propisa Miljkoviću vrati blindirani automobil, koji mu je policija oduzela, dok se Stoliću na teret stavlja da je članovima grupe odavao poverljive informacije iz policijskih istraga. 

Zakonik o krivičnom postupku, član 346

Predsednik sudskog veća će odrediti pripremno ročište najkasnije u roku od 30 dana ako je optuženi u pritvoru, odnosno u roku od 60 dana ako je optuženi na slobodi, računajući od dana prijema potvrđene optužnice u sud. Ako predsednik veća ne odredi pripremno ročište u tom roku, obavestiće o tome predsednika suda, koji će preduzeti mere da se pripremno ročište odmah odredi.

BONUS VIDEO