in

I DREVNE ANTIČKE GRAĐEVINE IMAJU SVOJU VREDNOST! Rimski KOLOSEUM težak 77 milijardi evra

Danas sve imaju svoju cenu, pa i čuveni rimski Koloseum. Grupa finansijskih konsultanata “Dilojt LLP” sa sedištem u Velikoj Britaniji procenila je nedavno da je vrednost ovog nemog svedoka iz starog veka oko 77 milijardi evra!

Da se podsetimo

Koloseum je završen 80. godine pre nove ere i najveći je očuvani amfiteatar na svetu. Do pandemije godišnje je imao više od 7 miliona posetilaca, a procenjuje se da je zarađivao oko 1,39 milijardi evra godišnje. Ovaj spomenik opslužuje oko 42.700 stalno zaposlenih radnika.

“Dilojtova” procena zasniva se na rezultatima ankete u kojoj se od Italijana zahtevalo da odgovore koliko bi finansijskih sredstava uložili da očuvaju amfiteatar čak i ako ga “ne koriste direktno, možda neće imati koristi čak ni indirektno od njega, i možda ne planiraju bilo kakvu buduću upotrebu za sebe ili druge.”


KOSA VAM SE DODATNO MASTI PO VRUĆINI? Frizerka Nevena T. za Informer.rs otkriva KAKO da “umirite teme”!


DA LI STE ZNALI OVE ČINJENICE O SOLI? Utiče na krvni pritisak, a OVAKO možete smanjiti unos, BEZ promene ukusa!

DA LI STE ZNALI OVE ČINJENICE O SOLI? Utiče na krvni pritisak, a OVAKO možete smanjiti unos, BEZ promene ukusa!

U proseku, Rimljani su bili spremni da plate 59 evra, dok su Italijani koji žive van Rima “obećali” 57 evra. Više od 90 odsto od ukupnog broja ispitanika reklo je da spomenik mora biti sačuvan “pod bilo kakvim okolnostima”, čak i ako bi to značilo da građani treba da plaćaju održavanje.

– Za legendarnu imovinu kao što je Koloseum neophodno je da se pozivamo na dimenziju vrednosti koja uključuje i materijalnu i nematerijalnu. U tom smislu nematerijalna vrednost Koloseuma može biti veća od vrednosti koja se odnosi na ekonomsku korist koju može da proizvede – rekao je Marko Vulpijani, šef odeljenja za procenu u “Dilojt central Mediteran, koji je organizovao istraživanje.

Vulpijani je rekao da je “neopipljiva vrednost” Koloseuma delimično povećana zbog “zadovoljstvablizine i pogleda na jedinstveno i veličanstveno mesto”, kao i zbog njegovog simboličkog značaja za Italiju.

bonus video:

Pratite nas na društvenim mrežama