in

GOREO HILANDARSKI SKIT SVETOG VASILIJA NA SVETOJ GORI! Plamen zahvatio konak, ali je crkva spasena!

Prema našim informacijama, vatra je zahvatila konak, koji je u velikoj meri izgoreo, ali je na sreću crkva posvećena Svetom Vasiliju spasena.

Informer

Brzom reakcijom vatrogasaca i hilandarskih monaha, sa tri vozila, požar je lokalizovan. Niko nije stradao i objekat nije pretrpeo veću materijalnu štetu.

Požarom nisu ugroženi crkva iz 14. veka i ostaci palate i kule kralja Milutina.

Reč je o utvrđenju Hrusija na obali mora, tri kilometra udaljenom od manastira Hilandar, koje je u dugoročnom planu da bude obnovljeno.

Informer

Hrusija je malo, zasebno utvrđenje na obali mora sa visokom kulom, na čijem je vrhu, dok nije srušena, bila kapela posvećena Svetom Spasu.

Izgrađeno je nakon što je hilandarski iguman Kirijak zamolio kralja Milutina da, zbog velike opasnosti od gusara, obezbedi manastir sa mora.

Informer

U dvorištu utvrđenja je Milutinov sin, kralj Stefan Dečanski u trećoj deceniji 14. veka sagradio hram s trodelnim oltarskim prostorom, jednom kupolom i pripratom.
Požar je, kako saznajemo, ugašen pre pola sata, a ali je materijalna šteta velika.

Skit Svetog Vasilija nalazi se na imanju srpskog manastira Hilandar na Svetoj gori Atonskoj. Sagradio ga je srpski kralj Stafan Dečanski u trećoj deceniji XIV veka.

Informer

Posvetio ga je Svetom Vasiliju, zbog čega se od tog vremena Hrusija naziva i Sveti Vasilije. S obzirom na to da su uz hram i kulu izgrađene i kelije u koje su se nastanili monasi, kula je danas skit manastira Hilandar.

Skitovi predstavljaju skup kelija, koje se formiraju u okviru jednog manastira, i u kojem žive manja monaška bratstva.