in

GLOGOVO DRVCE VAŽNIJE OD NOVČIĆA! Evo zašto su ove godine česnice DRUGAČIJE NEGO IKADA RANIJE!

– Ona se potkuvava pre zore kako bi bila spremna kad svi ukućani ustanu, oko nje se okupljaju, i Božićni doručak počinje. Mesi se od jednostavnih sastojaka – brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vreme dodaje se i malo kvasca. Unutra se obavezno stavlja novčić, ali i glogovo drvo i ko ga pronađe biće cele godine zdrav upravo kao ta biljka. Ove godine najviše smo njega priželjkivali u česnici da pronađemo, više nego paricu – rekla je za RINU domaćica Mladena Gojković iz Čačka.

Rina

Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, osim osnovnih neizbežan sastojak je i ljubav.

– Nekada se česnica mesila vodom sa izvora koju je na Božićno jutro u kuću donsio domaćin. Pravi se uvek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan deo kako bi imao napredak u predstojećoj godini – rekla je Mladena.

Rina

Iako živimo u brzom, modernom vremenu, duh tradicije ipak ne iščezava u srpskom narodu, a to se najviše vidi tokom velikih praznika koji se obeležavju uz sve običaje. Iako je epidemiološka situacij teška, brojni vernici su bili na bogosluženjima u crkvama, uz pridržavanje svih propisanih mera, pa se može reći da je ovo prvi srpski Božić pod maskama.


BOŽIĆNA ČESNICA! Neizostavan deo praznične trpeze!

BOŽIĆNA ČESNICA! Neizostavan deo praznične trpeze!


МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ! Желимо вам СРЕЋАН БОЖИЋ, најрадоснији хришћански празник!

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ! Желимо вам СРЕЋАН БОЖИЋ, најрадоснији хришћански празник!

Rina