in

GENIJALNI RUSI, SMISLILI NOVI NAČIN KAKO DA RASPRŠE “ROJ” neprijateljskih dronova! Iako jednostavni, DELUJU KAO…

Prema informacijama sadržanim u materijalu, reč je se o minijaturnoj letelici opremljenoj kontrolnim blokom, višecevnim borbenim modulom i četiri teleskopska upravljača horizontalno okrenuta u stranu i međusobno povezana mrežom. Ta mreža “raspršuje” municiju u male fragmente koji lete u različitim pravcima.

Vojska objašnjava svrsishodnost tog pronalaska rastućom pretnjom napada rojeva dronova na važne objekte vojne i civilne infrastrukture.

Inteligencija “roja” predviđa koordinisane aktivnosti velikog broja “dronova-agenata” koji sarađuju međusobno i sa okruženjem. Uprkos jednostavnosti takve tehnike, bespilotne letelice u celini demonstriraju “izuzetno složeno” ponašanje, delujući kao jedan veliki organizam.

Zahvaljujući svojoj slaboj primetnosti, roj može da ima veliki uticaj na tok borbenih dejstava pomoću izviđanja i nanoseći iz vazduha udare po borbenim vozilama, kontrolnim punktovima, koncentraciji žive sile i tehnike, čak i uslovima suprotstavljanja sistema PVO i sredstava za radio-elektronsku borbu.


BUGARI PRVI OTKAZALI POSLUŠNOST AMERIMA?! ODBILI DA IDU U RAT PROTIV PUTINA, a neće ni NATO vojsku u svojoj teritoriji!


SRBI NE ŽELE DA SE OPET KAČE SA NATO, ali znaju da će, ako Zapad slomi Rusiju, SRBIJA BITI SLEDEĆA! BRANITI SE MORAMO, kako znamo i umemo – s onim što imamo!

SRBI NE ŽELE DA SE OPET KAČE SA NATO, ali znaju da će, ako Zapad slomi Rusiju, SRBIJA BITI SLEDEĆA! BRANITI SE MORAMO, kako znamo i umemo - s onim što imamo!

Prema mišljenju stručnjaka Vojnog univerziteta, postojeća sredstva za pružanje otpora rojevima dronova (protivvazdušna odbrana, radio-elektronsko ratovanje, baražni sistemi, lovačka i vojna avijacija i streljačko oružje) nisu u stanju da se adekvatno izbore sa ovim zadatkom, a osim toga, njihovo delovanje zahteva značajna sredstva.

Sistem opisan u dokumentu moći će da prikrije zaštićene objekte fragmentacionim poljem. U borbenom položaju, dron visi u vazduhu iznad objekta sa otvorenom mrežom. Mrežni senzori očitavaju kretanje napadačkog “roja” i šalju signal električnim kapsulama za punjenje višecevnog borbenog modula. Nakon toga sve njegove cevi pucaju u isto vreme, a ovako stvoreno fragmentaciono polje uništava neprijateljske dronove.