in

Farmaceut Branislava Daskalović, iz Hemofarma, savetuje: Zatvor mora da se leči!

Bilo bi idealno da od uzimanja hrane do pražnjenja creva prođe 12 ili najviše 48 sati. Naše telo se oslobađa otrova i nepotrebnih neprerađenih materija tako što ih šalje u creva koja bi trebalo da otpad izbace napolje. Ali ako patite od zatvora, metabolički otpad ostaje u crevima, narušava se crevna flora, a nakupljeni toksini putem krvi stižu do svih organa.

Svakodnevno pražnjenje creva jedan je od temelja našeg dobrog zdravlja, a konstipacija, međutim, narušava zdravlje celog organizma. Ukoliko se creva ne prazne redovno, javljaju se hemoroidi, nadutost, bolovi u stomaku, gasovi se gomilaju u crevima zajedno sa toksinima, slede glavobolja, malaksalost. Zato budite svesni opasnosti i regaujte na vreme – upozorava magistar farmacije Branislava Daskalović, direktor CHC prodaje za Zapadni Balkan iz Hemofarma.

Hemofarm

Branislava Daskalović, farmaceut

Do zatvora najčešće dolazi usled ishrane siromašne vlaknima i preterivanja u uzimanju mlečnih proizvoda,posebno masnih sireva, zatim mesa, jaja, suhomesnatih prerađevina, dakle hrane koja usporava proces varenja.Neke studije upozoravaju da i čokolada u većim količinama može izazvati poremećaj. Pojavi zatvora svakako doprinosi i dugotrajno sedenje, nedovoljna fizička aktivnost, loša navika zadržavanja stolice , ali i neki lekovi.

Pojedini antidepresivi mogu izazvati pojavu zatvora, pa ukoliko primetite takav problem obavestite svog lekara i zamolite da vam promeni lek. Konstipaciju mogu izazvati i neki lekovi protiv bolova, zatim antihistaminici koje koristimo protiv alergija, kao i lekovi protiv visokog krvnog pritiska. Diuretici, na primer, snižavaju krvni pritisak podstičući ispuštanje urina, a voda je potrebna da bi stolica bila mekša i da bi se sadržaj iz creva lakše izbacio– objašnjava naša sagpovornica.

I neke bolesti su često praćene pojavom zatvora.

Dijabetes, Multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Depresija, često mogu biti praćeni problemom neredovnog pražnjenja creva.Zatvor se često javlja i tokom trudnoće. Američke studije sa “Harvard Medical School” u Bostonu., upozoravaju i da slabija aktivnost štitaste žlezde, hipotiroidizam, usporava metaboličke procese, usporava varenje,pa je preporuka da se kod mladih ljudi koji imaju problema sa konstipacijom, proveri funkcija štitaste žlezde – kaže farmaceut Branislava Daskalović.

Zatvor nije bezazlena pojava i mora da se leči.

Pre svega promenite životne navike.Jedite što više svežeg voća i povrća, zatim kuvanu hranu i neka vam obroci budu manji i češći .Pijte 2 litre vode dnevno da sprečite dehidrataciju. Krećite se, vežbajte. Ne odlažite pražnjenje creva kada osetite potrebu. Ako sve to ne pomogne zatražite savet lekara i koristite isključivo laksativ koji vam lekar propiše. Nemojte koristiti laksative na svoju ruku, posebno ne u dužem vremenskom periodu, jer zloupotreba laksativa može izazvati zavisnost, što znači da vaša creva u tom slučaju neće pravilno funkcionisati bez njih – poručuje Branislava Daskalović iz Hemofarma