in

ERDOGAN BI DA VOJNO INTERVENIŠE U BIH, ALI… KAKO ĆE REAGOVATI RUSIJA, ŠTA ĆE URADITI SRBIJA?! Posredeovanje Turske je poželjno, ako pošalje vojsku, onda…

Ankara već ima vojne baze u BiH i u jačoj je situaciji nego što je bila u Siriji ili Libiji.

Autor teksta Mohamed Husein je napisao da je Turska, za razliku od devedesetih godina prošlog veka, mnogo jača i sposobnija za akciju bez ičije dozvole i podrške, ali i da, ako do toga dođe, nije jasno da li bi isključivo podržala Bošnjaka, ili bi bila posrednička snaga između sukobljenih strana.

Osnovu za ovakvo mišljenje Husein vidi u razvoju turske spoljne politike poslednjih godina i primerima sukoba u kojima je Ankara vojno intervenisala.

– Od vojne intervencije u Siriji i Libiji i podrške Azerbejdžanu u sukobu u Nagorno-Karabahu, Ankara radi na uspostavljanju sopstvene asertivne spoljne politike koristeći svoje nove vojne kapacitete. Turska je sada daleko od neutralnog igrača.


MILANOVIĆ SE UVEK SETI SRBA KAD JE GUSTO! Bošnjačke stranke ohrabruju da idu đonom na Hrvate


PERFIDNA PORUKA BRITANACA PUTINU I SRBIMA! London se na velika vrata vojno vraća u Bosnu, nisu slučajno izabrali momenat kada NATO sa svih strana pritiska granice Rusije…

PERFIDNA PORUKA BRITANACA PUTINU I SRBIMA! London se na velika vrata vojno vraća u Bosnu, nisu slučajno izabrali momenat kada NATO sa svih strana pritiska granice Rusije...

– Postavlja se pitanje da li će turska intervencionistička politika uskoro zakoračiti na evropsko tlo, takozvani zapadni front – pita se Husein.

Dvojica turskih lidera podržala su BiH

Prilika se ukazala poslednjih meseci na turbulentnom Balkanu, gde su porasle etničke i nacionalističke tenzije između Bošnjaka i Srba, dodao je on.

Podsećajući na aktivnosti Republike Srpske, koje su izazvale sadašnju krizu i blokadu države, Husein piše da tenzije daleko od kraja, te da ako eskaliraju, kao što je to bio slučaj 1992. godine, postavlja legitimno pitanje ulogu koju bi Turska odigrala u toj situaciji.

ZAHAROVA RASTURILA ŠEFICU BRITANSKE DIPLOMATIJE! Ako je svet od nečega POTREBNO SPASAVATI, onda je to od VAŠE GLUPOSTI!

– Turska koju danas vidimo nije ista Turska iz 1990-ih, kada je vlada bila sekularna, a zemlja geopolitički slabija nego što je sada – piše autor.

– Nametnuti sekularni stav u to vreme značio je da Turska, kao i veći deo njene političke klase, nije otvoreno delila versko srodstvo sa bosanskim muslimanima kao što je to činio veći deo turskog stanovništva – dodao je on.

Autor podseća na položaj Turske tokom rata u BiH 1990-ih godina.

On navodi da se „ne može reći da nije bilo simpatija ili podrške Ankare prema BiH”.

Oba turska lidera izrazila podršku BiH tokom rata – Turgut Ozal zatražio od Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice da intervenišu u BiH i lobirao u Ujedinjenim nacijama da zaustave srpske snage.

Ap/Fotoilustracija

On je čak zapretio da će sprečiti koaliciju koju predvode SAD, koja je učestvovala u Zalivskom ratu, da koristi vazdušnu bazu Indžirlik, ako se „ne preduzme ništa u BiH”, piše on.

POREDE NAS SA MEDVEDOM, A ON SE NE PENJE NA KOKOŠINJAC! Peskov brutalno spustio na zemlju Blinkena i Psaki! OVO JE BAŠ BRUTALNO!

Njegov naslednik, tadašnji premijer Sulejman Demirel, takođe je pozvao na međunarodnu intervenciju.

– Ono što je učinjeno da se zaustavi okupacija u Kuvajtu sada treba da se uradi u BiH – kaže Demirela, pominjući učešće turskih vojnika i aviona u takvoj akciji.

Prepreka je Rusija, šta će reći Srbija

Ipak, Ankari je u to vreme nedostajao taj verski element i afinitet koji bi imao veći uticaj, pa se BiH okrenula drugim zemljama u kojima je islamski identitet bio izraženiji, poput Irana i Pakistana, koji su joj slali oružje.

Turska je danas, piše autor, drastično drugačija i mnogo ponosnija na svoj islamski identitet i istoriju, dok akcije u Siriji i Libiji potvrđuju da joj za postizanje spoljnopolitičkih ciljeva nije potrebna ni američka ni NATO podrška.

Zato Turska, ukoliko dođe do eskalacije sukoba u BiH, ovog puta može da interveniše”, naveo je autor teksta.

– Ankara već ima vojne baze u BiH i u jačoj je situaciji nego što je bila u Siriji ili Libiji. Nije teško zamisliti da će njene snage u BiH biti ojačane – tvrdi on.

OTKRIVEN ASTERIOD TROJANAC U ZEMLJINOJ ORBITI! Mogli bismo da na njemu napravimo ljudsku bazu, ALI ŠTA AKO SU TAMO VEĆ MALI ZELENI I…

Međutim, nije poznato da li bi ova eventualna intervencija bila usmerena direktno na podršku Bošnjacima, ili na posredničku ulogu između suprotstavljenih strana.

Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

– Jedina stvar koja može biti prepreka Turskoj je Rusija, koja je dugo stala uz Srbe i za koju Milorad Dodik tvrdi da će štititi njihove interese – tvrdi autor.

– Dok bi se situacija u BiH mogla smiriti uz tursko posredovanje, situacija koja pogoduje novom sukobu je i dalje prisutna. Ako se to dogodi, Turska ovog puta može vojno intervenisati kako bi spriječila još jedan bosanski genocid, a sada je sposobna za to – zaključuje on.