in

DRŽAVA DAJE JOŠ 1.050 EVRA Evo ko će imati pravo pomoć i koji su uslovi

Prema novoj odluci, država će pokriti čak 70 odsto troškova. Kako je za stan ili kuću od 60 kvadrata, na primer, potrebno oko 1.500 evra za zamenu prozora i vrata, država će platiti 1.050 evra, a ostalo vlasnik nekretnine.

- Novitet ove godine je da će država, umesto sa 50 odsto, učestvovati sa 70 odsto u najnerazvijenijim opštinama. Razgovaramo i sa centrima za socijalni rad i naći ćemo način da pomognemo socijalno ugroženim domaćinstvima da mogu da učestvuju u projektu – kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da je u sredu objavljen novi javni poziv lokalnim samoupravama za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti, a kad se taj konkurs završi, za zamenu stolarije moći će da se jave i sami građani. Očekuje se da će to biti do proleća.

printscreen RTS

 

Poziv opštinama

Javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajaće 15 dana.

– Objavili smo javni poziv za opštine i gradove sa kojima ćemo zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije. Posle toga će sve opštine raspisivati pozive ka kompanijama i građanima. Bitno je da ima dovoljno novca, obezbedili smo za ovu godinu 250 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije, odnosno postavljanje spoljne izolacije i zamenu kotlova, kao i za postavljanje solarnih panela – izjavila je Mihajlovićeva.

Kako kaže, prvi projekat pokazao je da su građani zainteresovani za ovaj vid pomoći.

Ko ima prednost

Kao i u prethodnom konkursu, kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu kog građani mogu da dobiju novčanu pomoć. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore. Drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu, tako da će prednost imati domaćinstva sa većim brojem ukućana na istoj stambenoj površini. Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kom će se videti koliko će koštati izvođenje radova. Uz formular se prilaže i kopija lične karte, kao i kopija rešenja o plaćenom porezu, struji i rešenje o legalizaciji. Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i napraviti procenu radova. Ako sve bude u redu, pravi se rang-lista, a najbolje rangirani dobiće novac.
 

PRIMER POMOĆI za ugrožene porodice za stan ili kuću od 60 kvadrata
* 1.500 evra su ukupni troškovi zamene stolarije
* 450 evra pokriva vlasnik nekretnine
* 525 evra pokriva opština na čijoj je teritoriji nekretnina
* 525 evra pokriva Ministarstvo energetike

Potrebna dokumenta za prijavu
* formular koji se dobija u opštini
* kopija lične karte svih članova domaćinstva
* kopija rešenja o plaćenom porezu na imovinu
* kopija rešenja o legalizaciji, građevinskoj dozvoli ili potvrda da je u procesu ozakonjenja
* kopija poslednjeg računa za struju
* predračun izvođača radova