in

DOKTOR SPECIJALIZANT PLASTIČNE HIRURGIJE OTKRIVA: U Srbiji žene najčešće koriguju OVO na sebi, a sve počinje od USANA…

I dok je ranije odlazak kod plastičnog hirurga bio nezamisliv, danas se žene rado odlučuju da menjaju nešto na sebi.

Iako mnogi smatraju da je plastična hirurgija “rezervisana” za žene, doktor specijalizant plastične hirurgije, Zoran Rizinski, tvrdi da je takođe sve više i muškaraca koji se opredeljuju za ovu vrstu “podmlađivanja”. 

Žene najčešće počinju od uvećanja usana, dok su korekcije grudi nesumnjivo najučestalije, a kada je reč o muškarcima, tretmani protiv opadanja kose, korekcije bora i transplantacija kose su nešto nezaobilazno. 


MALO KALORIJA, PUNO MINERALA! Ananas čuva pluća i rešava probleme sa štitnom žlezdom!


OSEĆATE NADUTOST? Isprobajte ove vežbe!

OSEĆATE NADUTOST? Isprobajte ove vežbe!

Doktor Rizinski ističe da je materijal kojim se rade intervencije veoma važan, s obzirom na to da od njega direktno zavise rezultati i bezbednost pacijenta. 

– Preparati sa kojima se radi moraju da budu registrovani i neškodljivi. Mnoge pacijentkinje su dobro informisane i znaju šta žele, ali su lekari svakako tu da im predoče razliku i da zajedno izaberemo najbolje materijale.

Jedan od materijala sa kojima se doktor Rizinski često susretao jeste i biopolimer. Kako je objasnio, radi se o sintetskom materijalu koji se ne razgrađuje, pa ga organizam prepoznaje kao strano telo. Zbog toga često dolazi do komplikacija, poput stvaranja grudvica, asimetrije, oticanja, infekcija i tome slično. Upravo to su i razlozi zbog kojih se pacijenti odlučuju da vade biopolimer, dok lekari ipak preporučuju korišćenje hijaluronskih filera.

– Hijaluronski fileri su zapravo veoma sigurni, jer ne postoji mogućnost nastanka nekog nepredvidivog efekta – ističe Rizinski. 

Mnogi nisu sigurni da li postoji i koja je razlika između estetske medicine i estetske hirurgije, a doktor Rizinski rešava i ovu nedoumicu.

– Estetska medicina je zapravo blaži, neinvanzivni oblik poboljšavanja fizičkog izgleda pacijenata. Radi se o nizu nehirurških zahvata poput primene dermalnih filera, botoksa, mezoniti i tome slično, dok je estetska hirurgija, kao što sama reč sugeriše, zapravo operativna metoda (korekcija grudi, liposukcija, korekcija nosa…).  

S obzirom na to da žene često žele da izgledaju poput nekih javnih ličnosti, doktor Rizinski kaže da je i sam dobijao zahteve tog tipa, ali i da je to najčešće samo na prvoj konsultaciji, kako bi objasnile šta zapravo žele. 

– Naravno, svaka želja mora dobro da se razmotri, jer je najbitnije da se vodi računa o skladu u proporcijama i da se ne narušava fizionomija lica.