in

DECU OSIM PLIVANJA NAUČITE I OVIM TEHNIKAMA! Spasilac Zurovac za Informer.rs otkriva koja faza utapanja je najopasnija i kada nikako ne treba da ulazite u vodu!

DECU OSIM PLIVANJA NAUČITE I OVIM TEHNIKAMA! Spasilac Zurovac za Informer.rs otkriva koja faza utapanja je najopasnija i kada nikako ne treba da ulazite u vodu!

Tek smo na polovini letnje sezone kupanja, a nažalost brojni životi već su izgubljeni na kupalištima širom Srbije. Zbog čega dolazi do utapanja, kako se pripremiti za ulazak u vodu, ali i šta deca osim plivanja treba da nauče za Informer.rs objašnjava rukovodilac službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Stari grad Orion Zurovac.

Koja pravila kupači treba da poštuju?

Osnovna pravila kojih treba kupači da se poštuju:

Posećujte uređena kupališta na kojoj postoji spasilačka služba,

Rekreativne aktivnosti sprovodite na delu kupališta gde se nalaze spasioci na vodi, odnosno gde vas spasioci mogu jasno videti i posmatrati sa svoje spasilačke pozicije.


NIKO NEĆE U ZANATLIJE, A POSLODAVCI U SRBIJI NAJVIŠE TRAŽE OVA ZANIMANJA! Poslovi ekstra plaćeni, ali nema ko da radi


SPREMA SE VELIKO NEVREME! RHMZ izdao upozorenje, upaljen i narandžasti meteo alarm – VREME OPASNO!

SPREMA SE VELIKO NEVREME! RHMZ izdao upozorenje, upaljen i narandžasti meteo alarm - VREME OPASNO!

Ne ulazite u vodu:

Pregrejani,

Punog stomaka,

Pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci,

Kada se ne osećate dobro (prehlađeni, umorni, bolesni…)

unsplash.com

Skakanje u vodu

Nemojte plivati:

Na plovnom putu;

Izvan zone dejstva spasioca ili mesta gde spasilac ne može da vas uoči;

Ne skačite u vodu ukoliko vam je dno samog kupališta nepoznato i ukoliko niste uvežbani za pravilno skakanje u vodu.

Koliko često kupači poštuju pravila?

Kupači generalno poštuju pravila, ali nažalost uglavnom pričamo u javnosti o slučajevima kada se pravila nisu poštovala.

Šta se dešava kada kupač prekrši neko pravilo?

Nepoštovanjem pravila kupači direktno ugrožavaju svoj život, ali i život ljudi koji se nalaze u njihovoj okolini, kao i život samih spasilaca. U konkretnom primeru kada kupači posećuju delove kupališta na kojima nije dozvoljeno kupanje izlaže se riziku da ukoliko se povrede, izgube svest, i traže pomoć, a nadležne službe i spasioci na vodi neće biti u prilici da reaguju dovoljno brzo i pravovremeno im pruže potrebnu pomoć.

Ne skačite u vodu ukoliko vam je dno samog kupališta nepoznato i ukoliko niste uvežbani za pravilno skakanje u vodu.

Koja su sve zaduženja spasilaca? 

Osnovno zaduženje svakog spasioca na vodi jeste da vrši aktivnosti prevencije (daje savete, usmerava i upozorava kupače i posetioce kupališta da poštuju pravila bezbednosti na vodi), kao i da vrši aktivnosti, odnosno sprovodi preventivne mere kako ne bi došlo do povređivanja ili u krajnjem slučaju utapanja. Ove aktivnosti takođe podrazumevaju proveru same plaže, bezbedne zone u kojoj se rekreativne aktivnosti mogu bezbedno obavljati. Kao što i svi znamo, zadatak spasioca na vodi jesu i aktivnosti spasavanja.

RINA

 

Šta se dešava u slučaju davljenja, kakva je procedura? 

Postoji nekoliko faza utapanja. Najopasnija je ona faza u kojoj je osoba u nevolji u panici i agresivnog ponašanja u smislu da se bori da ostane na površini vode. U ovoj fazi najčešće dolazi do dodatnog utapanja osoba koja se nalaze u neposrednoj blizini osobe koja je u panici odnosno se utapa. Osoba koja je u panici i bori se da ostane na površini vode “traži oslonac’’, a njena okolina joj predstavlja “slamku spasa”. Sama procedura spasavanja jeste takva da spasilac prilazi osobi koja je u panici na određenoj distanci i nudi spasilačko sredstvo za koje može da se uhvati i održava na površini. Nakon ovog postupka spasilac kruži oko osobe koja se drži za plutajuće sredstvo, a zatim zavisno od stanja u kome se nalazi osoba, primenjuje i adekvatnu tehniku za transport od obale.

Da li je isti način spasavanja deteta i odrasle osobe? 

 Jeste, način spasavanja na vodi je isti, samo što se primenjuju različite tehnike transporta. Veoma je bitno da se sva deca u najranijem dobu uče plivanju, ali i ono što je mnogo bitnije veštinama bezbednosti na vodi (veštine i pravila samospasavanja). Sva deca bi uvek trebala da imaju konstantan nadzor roditelja na vodenim površinama.  

Veoma je bitno da se sva deca u najranijem dobu uče plivanju, ali i ono što je mnogo bitnije – veštinama bezbednosti na vodi 

Koja Vam je situacija bila najstresnija u ovom poslu? 

Teško je navesti neku situaciju posebno, svaki slučaj nosi neku dozu stresa, ali verovatno da najveći stres za spasioca predstavljaju situacije kada su u pitanju jako mala deca, gde uvek morate biti na još većem oprezu.

Privatna arhiva

Orion Zurovac

Da li je spasilac u obavezi da pokrene akciju spasavanja kada kupač ne poštuje pravila?

Jeste, onog trenutka kada uoči incident spasilac je u obavezi da odreaguje u skladu sa procedurama koje su definisane za njegovu radnu poziciju.

Koji su Vaši saveti za bezbedno kupanje? 

Kao i za bilo koju drugu sportsku aktivnost, vežbe za zagrevanje ekstremiteta koje će nam poboljšati cirkulaciju pre plivanja su obavezne. Pre svega postepen ulazak u vodu, boraviti kratko u najplićem delu kupališta i dozvoliti telu 5-10 minuta da se navikne na temperaturnu razliku. Obavezno pre i nakon kupanja piti dovoljnu količinu tečnosti, hidrirati se i nadoknaditi elektrolite koje gubimo intenzivnim znojenjem tokom leta, a koji su jako važni za nesmetano funkcionisanje mišića tokom plivanja – kazao je Zurovac za naš portal.

Bonus video:

Pratite nas na društvenim mrežama