in

DANAS JE VELIKI PRAZNIK! Ove obaveze morate ispoštovati – Jedna stvar je STROGO ZABRANJENA!

Praznik Svetog Jovana Zlatoustog obeležava se još i 26. novembra. 

Današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju. 

One su 438. godine prenete iz jermenskog sela Komana u Carigrad. 

Shutterstock

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige “O sveštenstvu”, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak “Zlatousti”.


JAVIO MU SE ĐAVO KAKO BI GA NAVEO DA UPADNE U GREH GORDOSTI, A ON JE NA TO OVAKO ODGOVORIO…Sa prepodobnim Antonijem Velikim, POMOLITE SE ZA ZDRAVLJE NAJMILIJIH!

JAVIO MU SE ĐAVO KAKO BI GA NAVEO DA UPADNE U GREH GORDOSTI, A ON JE NA TO OVAKO ODGOVORIO...Sa prepodobnim Antonijem Velikim, POMOLITE SE ZA ZDRAVLJE NAJMILIJIH!


DANAS JE SVETI GRIGORIJE NISKI, DAN PRAŠTANJA! Uradite OVO i očekujte SREĆU!

DANAS JE SVETI GRIGORIJE NISKI, DAN PRAŠTANJA! Uradite OVO i očekujte SREĆU!

Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i “zlatnom trubom Pravoslavlja” zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva. Predanje kaže da je bio veoma cenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.

Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na sutrašnji dan svaki vernik treba da, u čast ovog sveca, uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar deo.

Tanjug

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspete da pobegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Videćete, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.