in

DANAS IZBORI U MAĐARSKOJ, ORBAN GLASAO, Mađari iz Srbije svoje glasove poslali poštom

Orban i njegova supruga Aniko Levai glasali su u Budimpešti.

Na izborima u Mađarskoj pravo glasa imaju i građani Srbije sa dvojnim državljanstvom. Pravo glasa ima više od 68.000 građana Srbije, koji su upisani u birački spisak u susednoj zemlji i velikom većinom su već glasali putem pošte. Od sredine marta dvojnim državljanima na adrese stanovanja, odnosno one koje su naveli pri registraciji, ili u prostorije Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, stizala su pisma sa izbornim materijalom.

Ispunjeni izborni materijal u kojem su navedeni podaci iz mađarskih ličnih isprava, pravilno zatvoreni u kovertu, mogao se predati u pošti ili lično odneti u Generalni konzulat u Subotici, ali i na sam dan izbora mogu se predati u Mađarskoj.
 

Tanjug/AP

Predsednik Nacionalne izborne komisije Mađarske Atila Nađ rekao je sredinom februara na pres konferenciji u Generalnom konzulatu u Subotici da se u unutrašnjoj koverti nalaze oba glasačka lista, jedan za izbor poslanika, a drugi sa četiri referendumska pitanja.

Premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides pokušaće da osvoje četvrti uzastopni mandat, a sa druge strane je opozicija “Ujedinjeni za Mađarsku”, koja okuplja šest opozicionih partija, na čijem je čelu Peter Marki-Zaj.
 

Tanjug/AP

Mađarski parlament broji 199 poslanika, od kojih se 106 bira po većinskom sistemu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat sa najviše glasova, a preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću izborne liste. Cenzus je pet odsto za stranku, 10 odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto ako je reč o koalicijama tri ili više partija.


ORBAN VODI PO SVIM ISTRAŽIVANJIMA! U Mađarskoj u nedelju parlamentarni izbori!

ORBAN VODI PO SVIM ISTRAŽIVANJIMA! U Mađarskoj u nedelju parlamentarni izbori!


MAĐARI SU BILI BEZOBRAZNI! Tadić BESAN posle GRUBE igre naših rivala!

MAĐARI SU BILI BEZOBRAZNI! Tadić BESAN posle GRUBE igre naših rivala!

 

Pratite nas na društvenim mrežama