in

ČUDO NEVIĐENO! Pustolov posetio CRNU PLAŽU na Islandu na kojoj je snimana serija Igra prestola – mesto koje ODUZIMA DAH, a ujedno uliva STRAH u kosti (FOTO)

 Mazor objašnjava da crna plaža na Islandu ima neverovatan kontrast boja.

 – Dok smo hodali po crnoj plaži na Islandu oduševio me je taj kontrast boja, plavi glečeri, beli talasi, zelene površine i crni pesak koji se proteže kilometrima. Osetio sam da je čovek višak u nestvarnoj sceni koju je naslikala priroda. Plažu je Nacionalna geografija uvrstila u jednu od 10 najlepših plaža na svetu –  rekao je Marino za Informer.rs.


ŽIVOT MU JE KAO FILM! Robert De Niro ima ŠESTORO dece, ćerka mu NOSI SRPSKO ime, a ono što je saznao o OCU zauvek ga je PROMENILO


SAT VOZAČA FORMULE 1 od 2 MILIONA evra LOPOVI prodali za samo 200.000

SAT VOZAČA FORMULE 1 od 2 MILIONA evra LOPOVI prodali za samo 200.000

Mesto gde je snimana “Igra prestola”

Svoje iskustvo na crnoj plaži Marino je opisao do detalja, a imao je priliku da bude na mestu gde su snimani mnogi popularni filmovi i serije, među kojima je i “Igra prestola“.

 “Dolazimo na crnu plažu, proglašenu šestom najlepšom plažom na svetu. Dobila je ime po prvom doseljeniku, vikingu iz Norveške koji je zaposeo taj deo ostrva. Reynir – ova plaža ili Reynisfjara.

Pred nama se pružilo prostranstvo crnog peska koji se proteže kilometrima u nedogled i gubi u izmaglici. Kontrast crne boje, belih talasa, plavih ledenjaka i zelenih površina. Prvi put sam stajao na crnoj plaži! Bilo je čudno što nisam video sivi ili žuti pesak već crni, tamni i mračni.

Crne plaže nastaju naglim hlađenjem vulkanske lave. Nakon erupcije lava je tekla prema hladnom Atlantskom oceanu gde se naglo ohladila ostavljajući za sobom zrno koje se kroz vreme pod uticajem talasa oblikovalo u sitni crni pesak.

 Osetio sam da sam na drugom mestu ali ovo više nije planeta vode, možda više planeta Mordor. Mesto na kojem se život ne uklapa u scensku koreografiju talasa i stena. Život je višak, a priroda savršeno postoji bez ljudi. 

Na plaži se nalaze i poznati kameni stubovi na kojima se svaki turista obavezno slika. Matematički precizan izgled stubova nastao je naglim hlađenjem magme koja obiluje gvožđem i magnezijumom, magma se u trenutku spaja s kiseonikom i vrlo hladnom površinom – more ili led menja hemijski sastav i stvara šesterokutne oblike. Priroda u svojoj umetničkoj kreaciji.

 Lepo je putovati u sopstvenom angažmanu jer turisti koji su stigli autobusom brzo kreću na sledeću atrakciju, a mi smo mogli da istražujemo lokaciju. Odlučili smo da prošetamo na drugi kraj plaže. Svaki korak propada u pesak i teško je brzo napredovati. Mislim da nam je za prelazak s jedne na drugu stranu trebalo više od sat vremena! 

Bili smo deo filma “Star Wars, “Star Trek”, “Noah” i “Game of Thrones” koji su snimljeni baš ovde.

Nastavili smo autostopom u smeru sela Vik, trenutno jedinom naseljenom mestu u sledećih sto kilometara. Selo ima manje od hiljadu stanovnika i prodavnicu koja nije radila.

Tamo sam pomislio kako je Island čudno mesto ne samo po svojoj prirodi već i po načinu života.
Zamisli da živiš na velikom otoku koji je daleko od kontinenta i da vam je jedina mogućnost odlaska dugotrajan put brodom ili avionom.

Ostrvo ima jednu glavnu ulicu koja u obliku prstena, a  prolazi kroz retko naseljene krajeve. Što ti ljudi rade? Recimo živiš tu u selu Vik i ako kreneš na istok ili zapad uvek ćeš nakon određenog vremena vožnje biti na istoj lokaciji. Nema drugih ulica i zaobilaznih puteva. Ti si jednostavno osuđen doživljavati iste stvari stalno ispočetka.

Selo je mirno ali vulkanski aktivno. Vulkan Ketla nalazi se u blizini, a prognoze kažu da bi trebao eruptirati u skoroj budućnosti. U slučaju nagle erupcije stanovnici barem neće imati previše opcija na koju stranu bežati, Ili levo ili desno.. 

Nakon invazivnog napada jata ptica koje su došle iz Južne Amerike pronašli smo smeštaj za šator blizu vode gde smo utonuli u polarni dan.”

bonus video:

Pratite nas na društvenim mrežama