in

CRNA PREDVIĐANJA! “OVO JE SAMO POČETAK BOLA…” Dobro se pripremite za 2023, čeka nas “KRIZA SVIH KRIZA”!

CRNA PREDVIĐANJA! “OVO JE SAMO POČETAK BOLA…” Dobro se pripremite za 2023, čeka nas “KRIZA SVIH KRIZA”!

Predstojeća godina biće veoma teška, predviđaju svi svetski analitičari. Oni kažu da će inflacija i dalje biti ogromna – da će energenti još više poskupeti, a sa time i hrana i sva ostala roba, a mnogi misle da će i finansijska tržišta doživeti krah, te poručuju da nas očekuje “majka svih kriza”.

Evropa bez energenata

Poznati američki ekonomista Nurijel Rubini, zvani Dr Propast zbog pesimističnih predviđanja, kaže da će inflacija dovesti do globalnog finansijskog sloma.

– Globalna finansijska tržišta trebalo bi da se pripreme za period koji će biti ozbiljniji od 1970. i 2008. godine – izjavio je Rubini, jedan od retkih koji je uspeo da predvidi krizu 2008.

On je dodao da će centralne banke na kraju odustati od pooštravanja monetarne politike pre nego što inflacija potpuno bude poražena.

– Biće ružno, imaćemo finansijsku krizu – upozorio je Rubini.

Prema njegovim rečima, imaćemo period, koji kombinuje najgore iz sedamdesetih i globalne finansijske krize 2008.

– Ovo je samo početak bola. Sačekajte dok ne vidite pravi bol – istakao je Rubini.

Njegov kolega Majkl Beri, koji je takođe predvideo krizu 2008. godine, kaže da su se ulagači na berzama previše zaigrali i da cela situacija ne vodi ni u šta dobro. On smatra da američko tržište stoji na ivici provalije, te da svet čeka “majka svih kriza”.

– Sada su vremena turbulentnija nego ranije. Više je nagađanja nego 1920-ih, više precenjivanja nego 1990-ih i više geopolitičkih sukoba nego 1970-ih – kazao je Beri.

Kako je istakao, realne plate padaju zbog inflacije i to će nastaviti da se dešava.

Ni drugi analitičari nemaju ništa bolje prognoze. Oni kažu da čak i da rat u Ukrajini ubrzo bude prekinut, snabdevanje EU energentima iz Rusije nepovratno je poremećeno.

– Nakon godina gašenja nuklearnih elektrana nuklearna energija se od 2022. smatra “zelenom”, te je sve jasnije da energetska budućnost EU zavisi od nje. Opcije za zamenu ruske nafte i gasa postoje, ali su skuplje. Zbog toga se očekuje da ni 2023. neće po pitanju energenata biti mnogo bolja za EU, a pred sezonu jesen/zima pojaviće se isti problem kao i ove, visoke cene električne energije.  Zemlje EU imaju fiskalne mogućnosti da ublaže udar na najranjivije grupe u društvu, ali s obzirom na to da su kamate na dug porasle zbog borbe protiv inflacije podizanjem referentnih kamatnih stopa, to će biti skupo – kažu svetski analitičari.

Za predstojeću godinu predviđa se i usporavanje ekonomije Kine, što će uticati na čitav svet. Impresivan ekonomski rast te zemlje, koji traje od 1980-ih, usporio je poslednjih godina, a zbog aktuelne krize u Ukrajini i koronavirusa Peking ne može više da očekuje dvocifreni rast. Trebalo bi, kako kažu, da bude zadovoljan i sa samo pet odsto.

Glad u Africi

S druge strane, siromašne zemlje Afrike, koje zavise od uvoza hrane, već su teško pogođene ratom u Ukrajini. Zbog rasta cena žitarica, koje čine veliki deo ishrane u mnogim siromašnim zemljama, rast neuhranjenosti i glad ih je već pogodio, a to se očekuje i u 2023.

Uprkos ovako crnim prognozama, analitičari ipak ističu da se treba setiti reči pokojnog američkog profesora ekonomije Ezre Solomona, koji je još 1985. izjavio da je jedina funkcija ekonomskih predviđanja da astrologiju učini uglednom. U prevodu, to bi značilo da je predviđanje bilo kakve budućnosti uzaludno. Na primer, za 2022. niko nije predvideo sukob u Ukrajini ovolikih razmera i krizu koja je uzdrmala ceo svet, ogromnu inflaciju, rast cena energenata i planetu na ivici nuklearnog rata.

Građani su ipak optimistični

Prema velikom istraživanju Ipsosa u 36 zemalja, građani sveta su ipak optimistični kad je reč o 2023. godini. Čak 65 odsto ispitanika, uprkos crnim prognozama, očekuje bolju godinu nego prethodnu.

Najmanje nade gaje stanovnici Japana, gde je samo 36 odsto reklo da će 2023. biti bolja od prethodne, a najoptimističniji su Brazilci, budući da čak 85 procenata stanovnika Brazila očekuje bolju predstojeću godinu.

Pratite nas na društvenim mrežama