in

BANANE VAM BRZO TRULE? Evo kako treba da ih ČUVATE i produžićete im svežinu!

BANANE VAM BRZO TRULE? Evo kako treba da ih ČUVATE i produžićete im svežinu!

Opšte je poznato da su banane veoma zdrave, naravno ukoliko se kao i sve ostalo, konzumiraju umereno. Odličan su izvor kalijuma i imaju mnogo antioksidanasa, a takođe mogu da budu i deo raznih dezerta, poput smutija i palačinki.

Međutim, kako ne bi brzo počele da trule, banane je potrebno čuvati na određeni način, a portal Reader’s Digest donosi nekoliko saveta i kako to da uradite.

Prvi trik je zamotavanje peteljke u plastičnu foliju. Omotajte je oko peteljke koja drži banane na zajedno i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike – da bude što bolje omotana. 

unsplash.com

banane

Druga metoda je zamrzavanje. Ne samo da će to sprečiti da počnu da trule, već je i buduća upotreba mnogo lakša. Ogulite ih, narežite na kolutove, dobro zatvorite u činiju ili plastičnu vrećicu i zamrznite. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu poslastica i smutija.


NIJE ISTO KAO INDIVIDUALNI JELOVNIK, ALI… Nutricionistkinja dala KLJUČNE SAVETE kako da LAKO ISTOPITE KILOGRAME!

NIJE ISTO KAO INDIVIDUALNI JELOVNIK, ALI... Nutricionistkinja dala KLJUČNE SAVETE kako da LAKO ISTOPITE KILOGRAME!


BEZ BRAŠNA I KVASCA! Napravite najukusniji HLEB od samo 3 SASTOJKA – gotov za POLA SATA!

BEZ BRAŠNA I KVASCA! Napravite najukusniji HLEB od samo 3 SASTOJKA - gotov za POLA SATA!

Ako baš ne želite da zamrzavate, možete ih samo jednostavno staviti u frižider – bez guljenja i rezanja.

Da li ste primetili da u pojedinim prodavnicama banane često budu obešene na neki kanap? To je tajna njihova sporog truljenja i najbolja metoda čuvanja! Beru se dok su još zelene, a počinju da sazrevaju čim su ubrane, jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava sazrevanje. Kada su obešene na kuki ili konopcu, tada se proces sazrevanja usporava. Takođe, na taj način štitite ostalo voće da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežama