in

7 loših navika posle jela s kojima treba da PRESTANETE! A ova hrana USPAVLJUJE

Sva njegova energija usmerena je na razgradnju hrane, raste nivo šećera u krvi, izlučuje se insulin, a zajedno s njim i dva hormona – serotonin i melatonin, koji utiču na pojavu pospanosti.

Iako medicina to podrobno objašnjava, lekari su spavanje uvrstili u sedam štetnih navika posle ručka koje bi trebalo da izbegavamo.

Evo liste:

1. Pušenje je mnogo štetnije nego što se misli, jer samo jedna cigareta posle jela ima učinak kao da ste zapalili 10. Sistem probave deluje na celi organizam, a za kiseonik u krvi veže se i nikotin.

2. Jedenje voća odmah posle obroka je loše jer se ono dugo zadržava u želucu, pa počinje da truli i oslobađa otrovne gasove koji, između ostalog, podstiču stvaranje celulita. Voće bi trebalo da se jede na prazan želudac ili dva sata pre i posle jela.


Sve vreme POGREŠNO pertlate sandale – OVAKO vam više nikad neće SPADATI, a delovaćete elegantnije! (VIDEO)


Rosovu i Rejčelinu bebu Emu su glumile BLIZNAKINJE! Danas imaju 19 godina i prave su LEPOTICE! (FOTO)

Rosovu i Rejčelinu bebu Emu su glumile BLIZNAKINJE! Danas imaju 19 godina i prave su LEPOTICE! (FOTO)

Koja hrana uspavljuje

Hrana koja se brzo razgrađuje, poput belog hleba, pirinča, krompira, slatkiša, masne hrane, daje nagli nalet energije, a zatim uspavljuje. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom, poput ribe, živine, žitarica, spadaju u hranu koja se sporije razgrađuje i koja drži isti nivo energije, pa sa njom ne osećate potrebu da spavate posle ručka.

3. Pijenje čaja takođe treba izbegavati jer se tein, glavni sastojak čaja, vezuje za gvožđe i otežava probavu, što može da bude loše za anemične osobe. Oni bi trebalo da piju čaj najmanje sat vremena nakon jela.

Shutterstock

Ishrana

4. Plivanje i tuširanje posle jela nikako nisu dobri. Voda podstiče i pojačava prokrvljenost u telu koja mu je potrebna, ali nakon obroka krv odlazi u želudac gde se odvija varenje, a ne na mesta poput ruku i nogu.

5. Popuštanje kaiša je loša navika, jer može da dovede do spleta creva i zastoja u varenju.

6. Fizička aktivnost jeste dobra posle obilnog ručka, ali kad prođe nekoliko sati. Trening ometa sistem za varenje koji apsorbuje hranljive materije iz unete hrane. Preporučljiva je samo lagana šetnja.

7. Ležanje nije dobro za probavu jer želudačni sokovi ne mogu da obave svoj posao. Ova navika može da izazove želudačne tegobe. Da se nakon jela ne biste osećali umorno, važno je da ravnomerno rasporedite glavne obroke i međuobroke, da koristiti namirnice s niskim glikemijskim indeksom i izbegavate prejedanje.