in

11 RANIH ZNAKOVA TRUDNOĆE! Prvi simptomi ZAVISE OD žene do žene!

1. Izostanak menstruacije

Kašnjenje menstruacije najčešći je pokazatelj rane trudnoće. Kada kasni, ženama je trudnoća prva najčešća misao koja prolazi kroz glavu, piše The Sun. 

2. Umor 

Osećaj umora i nedostatak energije neki su od znakova rane trudnoće. Hronični umor najčešće se javlja u prvom tromesečju, ali i neposredno pre porođaja kako raste nivo progesterona. 

unsplash.com

3. Glavobolja 

Glavobolje su česte u prvim mesecima trudnoće, ali se s vremenom se ublažavaju. Hormonalne promene, fluktuacije u težini, stres, nedostatak fizičke aktivnosti samo su neki od uzroka glavobolje tokom trudnoće.

4. Nadutost 

Može da bude pokazatelj i drugih stanja, ali i trudnoće. Iako stomačić počinje da se primećuje u drugom tromesečju, nadutost može da se javi ranije. 

4 SUPER recepta s MASLAČKOM! Pomaže kod BROJNIH tegoba, JAČA ORGANIZAM, podstiče PROBAVU!

4 SUPER recepta s MASLAČKOM! Pomaže kod BROJNIH tegoba, JAČA ORGANIZAM, podstiče PROBAVU!

OVAJ ČAJ JE BLAGODET ZA SVE OBOLELE OD DIJABETESA! Evo i zašto!

OVAJ ČAJ JE BLAGODET ZA SVE OBOLELE OD DIJABETESA! Evo i zašto!

5. Češći ili ređi odlazak u wc

Ova pojava javlja se zbog porasta hormona progesterona, ali i zbog drugih razloga jer bubrezi moraju napornije da rade kako bi izbacili višak tečnosti ili maternica vrši pritisak na bešiku. 

Shutterstock

6. Jutarnja mučnina 

Ponekad promene u telu koje se prilagođava trudnoći, recimo osetljivost na razne mirise i ukuse, mogu da dovedu do osećaja mučnine. 

7. Krvarenje 

Dve nedelje nakon začeća, trudnica može da uoči malu količinu intimnog krvarenja. 

8. Vrtoglavica 

Rani meseci trudnoće mogu da budu popraćeni vrtoglavicom što može da oteža obavljanje svakodnevnih zadataka. To može da bude povezano i s padom šećera u krvi ili dehidracijom, ali i s nedovoljnim unosom kalorija ili anemijom. 

Shutterstock

9. Osetljivost dojki 

Iako se ovo događa i u PMS-u i za vreme menstruacije, obično dve nedelje nakon začeća žene se često žale na osetljive grudi. To je uzrokovano povećanim nivoom hormona progesterona i estrogena, kao i povećanim protokom krvi u tom području. 

10. Promene raspoloženja

Zbog trudnoće javlja se razdražljivost, ali ne samo zbog hemijskih promena u telu, već i zbog mogućeg stresa i brige zbog činjenice da dolazi beba. 

11. Valunzi i osećaj vrućine

Talasi vrućine obično se povezuju s menopauzom, ali više od trećine žena doživljava navale vrućine tokom trudnoće. Trudnice često kažu da se osećaju ‘toplije’ nego pre te da se više znoje. To se javlja zbog hormonalnih promena.