in

Direktor Evrolige zabrinuo Partizan i Crvenu zvezdu

GENERALNI direktor Evrolige Paulijus Motejunas demantovao je mogućnost da u skoroj budućnosti srpski klubovi Partizan i Crvena zvezda dobiju višegodišnje licence za garantovano učešće u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi “Starog kontinenta”.

FOTO: M. Vukadinović

On je dao veliki intervju za litvanski košarkaški portal “Basket njuz” u kom je, između ostalog, govorio o šansama da dva najbolja srpska kluba obezbede dugoročno mesto u najelitnijem takmičenju i kriterijumima za plasman u isto.

– Moramo da se fokusiramo na dva različita aspekta. Jedan su trenutni klubovi koji igraju, njihovi navijači i takmičenje u koje se pridružuju, ali drugi deo je da moramo da imamo održive klubove. Moramo svi zajedno da dođemo do mesta gde ulazimo i razvijamo tržište – rekao je Motejunas o standardima koje Partizan i Crvena zvezda moraju da ispune da bi ostali u Evroligi sa potencijalnom dugoročnom ili najmanje trogodišnjom vajld kartom i dodao:

– Ovo je najteži deo kad si generalni direktor Evrolige. Nemoguće je sve usrećiti. Nemoguće je doživeti sva najbolja mesta gde se igra košarka. A Beograd je jedno od najboljih mesta, očigledno. Ali moramo da imamo brojke iza sebe. I pogledajte sve ostale klubove i tržišta koja rastu.

Osvrnuo se i na stvari koje su ključne za potencijalne licence.

– Teško je reći šta ispunjava sve okvire zbog kojih stignete tamo. Ali prvo, na čemu radimo? Koja je vizija? Do kojeg mesta stižemo? Mora da bude održivo, dugoročno, nešto što razvija tržište i celu ligu, a ne samo jedan region.

Motejunas je istakao da Partizan i Crvena zvezda aktivno preduzimaju korake kako bi stekli poverenje i priznanje, što im ide u prilog.

– Konkurencija i nivo timova koje imaju je mnogo veći. Mnogo bolje poznaju pravila lige jer nije prva godina, i poštuju pravila. Definitivno napreduju. Ali i ostali klubovi takođe.

Litvanac je naveo i da su i Virtus i Monako napredovali.

– Pogledajte Virtus, koji takođe ima sjajne navijače i rezultate. Gledajte Monako. Imaju odlične sportske rezultate. Ima mnogo timova za koje bih rekao da zaslužuju da budu u ligi. Ne možemo nikome da zatvorimo vrata. To je težak deo. Ne možete imati svakoga. Ne možete svakog usrećiti, ali moramo da vidimo koje kriterijume stvaramo da bismo svima ostavili otvorena vrata – zaključio je Motejunas.

Podsetimo, posle 20 kola u Evroligi Partizan ima učinak 10-10, a Crvena zvezda 8-12.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije