in

AMERIČKOJ KOŠARKAŠICI DEVET I PO GODINA ROBIJE? Presuda u slučaju Griner u četvrtak, medijske manipulacije Zapada obeležile proces

AMERIČKOJ KOŠARKAŠICI DEVET I PO GODINA ROBIJE? Presuda u slučaju Griner u četvrtak, medijske manipulacije Zapada obeležile proces

SUĐENJE američkoj košarkašici Britni Griner zbog šverca droge u Rusiju bliži se kraju. Konačna presuda očekuje se u četvrtak, a tužilac je u završnoj reči zatražio da Grinerova bude osužena na devet i po godina zatvorske kazne.

FOTO: EPA

Proces je ubrzan i završne reči su iznete u četvrtak ranije nego što se najavljivalo, zbog toga što zapadni mediji i vlada SAD uveliko koristi ovaj slučaj u medijskom ratu protiv Rusije zbog vojne operacije u Ukrajini.

S druge strane, advokati dvostruke olimpijske šampionke odbranu su zasnivali na tvrdnjama da ona “nije imala kriminalne namere” kada je unela ulje kanabisa u Rusiju što je navodno i pokazala time što se izjasnila krivom.

To je tipičan američki pravni termin, a zapravo oni su pokušali da uvere sud da je Grinerova kertridže sa uljem kanabisa spakovala u torbe u žurbi i da nije imala nameru da ih unese u Rusiju.

Ona je inače u Rusiji igrala za Jekaterinburg tokom pauze u ženskoj NBA ligi.

– S obzirom na prirodu njenog predmeta, beznačajnu količinu materije i njenu ličnost i istoriju pozitivnog doprinosa globalnom i ruskom sportu, odbrana se nada da će izjašnjavanje o krivici sud uzeti u obzir kao olakšavajuću okolnost i da neće biti teške kazne – rekao je njen pravni tim prošlog meseca.

Ovo je u suprotnosti sa onim što je objavio Stej department SAD, proglasivši njeno hapšenje ilegalnim zbog nedostatka dokaza i kršenja procedura.

Kasnije su i Amerikanci prihvatili realnost pa su svim kanalima pokušavali da izdejstvuju puštanje košarkašice.

Poslednji “trzaj” bio je razgovor državnog sekretara entonija Blinkena sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u kome je navodno bilo govora i o “razmeni zatvorenika” u kojoj bi pored Grinerove s ruske strane bio oslobođen i špijun Pol Vilan, dok bi SAD pustila navodnog trgovca oružjem Viktora Buta, koga zapadni mediji nazivaju “trgovac smrću”.

Ove Blinkenove diplomatske ispade demantovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Pojavile su se te vesti i informacije, ali dobro znamo da kada se razgovara o ovakvim temama, da se to ne pušta u javnost, ono što u ovom trenutku znamo jeste da ne postoji nikakav sporazum – rekao je Peskov za “Foks njuz”.

BONUS VIDEO – Slavlje posle trećeg gola Zvezde

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije