in

Srbiji od “dželata” stigla neočekivana pomoć

Škotska je ostavila Srbiju bez Evropskog prvenstva 2020. godine, nakon što je slavila na Marakani posle penal-lutrije, ali je dve godine kasnije odradila veliki posao za “orlove” koji bi mogli da završe u drugom šeširu za žreb za EVRO 2024. godine, jer su “suknjice” savladale Ukrajinu 3:0 u zaostalom meču Lige nacija.

FOTO: FSS

Taj rezultat najviše ide na ruku Srbiji, koja bi u slučaju pobede nad Švedskom i Norveškom “upala” iz trećeg u drugi šešir, ali postoji opcija i da kao najbolje drugoplasirana selekcija završi u drugom šeširu.

Pedantni statističari izračunali su da izabranici Dragana Stojkovića Piksija imaju 18,2 odsto šansi da završe na prvom mestu Grupe 4 Divizije B ispred Norveške, dok 81,8 odsto se odnosi da će ostati u Diviziji B.

Trijumf Škotske protiv Ukrajine – 3:0 (0:0) doveo je do toga da se Srbiji značajno uvećaju šanse za ulazak u drugi šešir za EVRO 2024. godine u Nemačkoj na čak 46,8 odsto.

Kao što smo već pomenuli, trijumfi protiv Švedske (24. septembar) u Beogradu i Norveške (27. septembar) u Oslu, gotovo izvesno bi lansirali “orlove” iz trećeg u drugi šešir, jer bi iz Divizije B, prešla u Diviziju A.

Ali, čak i da “orlovi” osvoje tri ili četiri boda u poslednja dva kvalifikaciona meča Lige nacija, imaju izglednih šansi da budu najbolje drugoplasirana selekcija. Srbija će osluškivati rezultate i drugih selekcija – Ukrajine, Crne Gore, Islanda, ali su Škoti već odradili veliki deo posla.

Za konačni bilans najbolje drugoplasirane selekcije ne broje se mečevi protiv poslednjeg tima u grupi, a razlog je taj što jedna grupa ima tri selekcije.

Srbiji se u tom slučaju ne bi računali osvojeni bodovi iz dvoboja sa Slovenijom koja je zakucana za dno naše grupe, ili sa Švedskom ukoliko u poslednja dva kola dođe do rokade na začelju.

Bonus video: Kad himna Srbije, “Bože pravde”, zagrmi u Rusiji…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije