in

RUSI SE VESELE: Lukavstvo je stvarno upalilo

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

Ilustracija

Pre tačno godinu dana u ruskim medijima je mogla da se vidi ogromna količina vesti o tome kako Fudbalski savez Rusije razmišlja o  napuštanju UEFA i prelasku u  Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) i to jer ruski klubovi, a i reprezentacija Ruske Federacije, ne mogu da igraju na međunarodnoj sceni.

Dok su mnogima te glasine bile prilično neverovatne, jer su dosad samo dve države promenile “fudbalski kontinent” (pre više od deset godina to su učinili Kazahstan, koji se pridružio UEFA, te Australija, koja je napustila “Okeaniju” i “prešla” pod azijsku fudbalsku kapu), bilo je jasno da se “nešto ozbiljno iza brda valja” kada su tokom te kampanje hitno oglasili UEFA i FIFA, tvrdeći da “sankcije ostaju na snazi (samo) dok traju sukobi”, a onda su danas Rusi otkrili nešto veoma povoljno po njih:

Evropska kuća fudbala je, naime, pozvala Ruse na kongres UEFA, što je prvi put otkako su počela ratna zbivanja u Ukrajini, odnosno, “Specijalna vojna operacija”, kako Rusija to zove.

Zasedanje će biti održano 8. februara i to u Parizu, gradu-domaćinu ovogodišnjih Olimpijskih igara, a rusku delegaciju predvodiće lično predsednik tamošnjeg Fudbalskog saveza (RFS), Aleksandr Djukov.

Ovo je druga sjajna vest za Ruse, nakon nedavne da je UEFA počela da formira radnu grupu čiji će zadatak biti da “trasira” povratak ruskog fudbala, kako reprezentacije, tako i klubova, u međunarodna takmičenja pod njenim okriljem.

Povratak Rusa na Kongres UEFA, najznačajniji događaj u radu krovne organizacije evropskog fudbala, svakako je dosad najveći korak ka povratku pomenute zemlje u međunarodne fudbalske vode.

Kako se do ovoga došlo?

Svetska i evropska fudbalska organizacija su u decembru poručile da “svakako, do daljnjeg ostaju na snazi sankcije po kojima Rusija ne može da igra na međunarodnoj fudbalskoj sceni”, čime su htele da preduprede da čelnici ruskog fudbala nastave “azijskom stazom” kojom su se uputili. 

Fudbalska reprezentacija Rusije / FOTO: Tanjug/AP

Ovo ponajviše jer bi za za dve velike institucije fudbala bio veliki skandal da organizator Mundijala koji je prethodio nedavno održanom u Kataru, “promeni kontinent” nezadovoljan tretmanom. Sankcije kojima se ruski fudbal kažnjava zbog ruske politike su jedno, i svakako ne večne, ali trajni šamar koji bi UEFA, pa i FIFA dobili “selidbom” Rusa iz Evrope u Aziju je nešto sasvim drugo.

Međutim, Ruse pomenuto podsećanje na aktuelne zabrane nije omelo da nastave sa sastancima na temu “odlaska” u azijski fudbal, iako je sve to prekinuo prvi čovek RFS-a, Aleksandar Djukov, najavivši da se “do daljnjeg odlaže odluka o prebacivanju iz UEFA u AFC”. Tada su čelnici ruskog Saveza jednoglasno doneli rešenje da se oformi radna grupa koja bi sa kolegama iz UEFA izgradila “stazu povratka” Rusije u međunarodna takmičenja. 

UEFA / Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

Na novom početku

Bilo da je ruski plan o “selidbu” u Aziju bio stvaran, ili je u pitanju bilo lukavstvo, odnosno samo pretnja kojom su UEFA i FIFA naterani da malo porade na popravljanju odnosa sa Fudbalskim savezom Rusije, tek – izgleda da se stvari pomeraju sa “mrtve tačke” i to upravo onamo gde bi Rusi i želeli.

Da se, u skorije vreme, ili bar ne neko daleko, vrate na međunarodnu scenu.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, “Bože pravde”, zagrmi u Rusiji…

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije