in

Preminula legenda koja je promenila istoriju fudbala za sva vremena

Preminula legenda koja je promenila istoriju fudbala za sva vremena

UEFA je danas u žalosti.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Kako je saopštila evropska kuća fudbala, preminuo je njen dugogodišnji zvaničnik, Hans Bangerter, 98-godišnji Švajcarac.


On je maltene tri pune decenije bio generalni sekretar UEFA. Na tu funkciju izabran je 1960, a napustio ju je 1988. Pored ostalih odluka, Bangerter će se pamtiti po dve važne odluke koje uveo u svet fudbala.

Najpre, on je uveo princip “fiksnih datuma” za mečeve u međunarodnoj konkurenciji. Tako su i klubovi i reprezentacije mogli mnogo lakše da organizuju sopstvene “kalendare” za svaku sezonu, znajući kada ga čekaju evro-nastupi, kada će možda imati koji dan slobodno ako u tim kupovima ne učestvuju, kada će morati da daju igrače za nacionane selekcije… Uz to, ovaj švajcarski fudbalski poslanik je uveo i tada revolucionarne prinicipe odlučivanja o pobedniku dvomeča u evro-susretima.

Do njegovog rešenja da se golovi u gostima računaju “više” nego oni postignuti na domaćem terenu, važilo je pravilo da se posle dve nerešene utakmice na međunarodnoj sceni (ma kojim rezultatom da su završene) morala da se igra još jedna, ali je Bangarter s tom praksom prekinuo. Pravilo “gola u gostima koji više važi” UEFA je ukinula prošle godine, tvrdeći da će se na zanimljivosti dvomeča više dobiti ako je svejedno gde je neki tim dao golove.

BONUS VIDEO – TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije