in

Ovako sada izgleda stadion čuvenog OFK Beograda (FOTO)

JEDAN od najvoljenijih srpskih fudbalskih klubova 20. veka bio je OFK Beograd. S pravom. Bio je to klub koji je “imao dušu”, koji je iznedrio velike asove, klub kog su u slobodno vreme dolazili da gledaju i oni koji navijaju za “večite rivale”, Partizan i Crvenu zvezdu, ali i klub koji je doživeo stromoglav pad pa je njegov stadion sada u tužnom stanju.

Foto: A. Ilić

Pre 111 godina, 6. jula 1911, oformljen je Beogradski sport klub, čuveni BSK koji je pet puta bio prvak kraljevine u periodu od 1931. do 1939. I Kup je osvajan u pet navrata, i to i posle preomene imena (četiri pehara su osvojena posle Drugog svetskog rata, a poslednji 1966).

Igrali su “romantičari” čudesan fudbal, a kako i ne bi kad su njegov dres nosili i asovi kao što su Slobodan Santrač, Ilija Petković, Spasoje Samardžić, pa i Dragoslav Šekularac, Josip Skoblar, Petar Borota, ali i mnogi, mnogi drugi…

Oduševljavali su “romantičari” igrama na domaćoj sceni, ali i na međunarodnoj, pa su tako stigli i do polufinala Kupa pobednika Kupova 1963. kada ih je zaustavio Totenhem,  ili četvrtfinala Kupa UEFA 1973, kada ih je savladao Tvente.

Sada su, međutim, “plavo-beli” sa Karaburme – u trećoj ligi, tj. Srpskoj ligi – Beograd, a njihov Omladinski stadion je u tužnom stanju.

Izgled tribine stadiona OFK Beograda, “Omladinskog stadiona” / Tviter / @bianconerobgd

Fotografija koja je pred vama kružim društvenim mrežama ove sedmice, a na njoj se vidi prava mala džungla na tribinama, usled nedostatka sredstava za njihovo održavanje.

Iako se među komentarima može naći i da se “dvoje ljudi koji su za to zaduženi stvarno trude, ali nema njih dovoljno, kao ni novca za održavanje sportskog objekta (pa i samog kluba)”, to ne umanjuje tužnu sliku sa stadiona koji je ovdašnjim ljubiteljima fudbala donosio toliko radosti, decenijama.

Scene su bile još tužnije u leto 2020, kada su “Novosti” pravile foto-priču sa Omladinskog stadiona, a nekih od tada napravljenih fotografija možete se prisetiti:

Bonus video: Kad himna Srbije, “Bože pravde”, zagrmi u Rusiji…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije