in

Evo šta Srbija mora da uradi da bi prvi put od 2000. godine igrala na Evropskom prvenstvu u fudbalu

UEFA je donela odluku o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati 2024. godine u Nemačkoj.

FOTO: AP

Na kontinentalnom šampionatu naša zemlja nije igrala od 2000. godine, a sada joj se otvaraju vrata za tako nešto, jer će biti čak 24 učesnika, a na šampionat se može stići  čak i sa treće pozicije u kvalifikacionoj grupi (s tim što ta pozicija nije i garantovana karta za prvenstvo).

Saopštenje evropske kuće fudbala ima pet tačaka i one glase ovako:

  • Nemačka, koja će biti domaćin UEFA EURO 2024 završnog turnira, automatski se kvalifikuje i zbog toga neće biti učesnik žreba;
  • Svi ruski timovi su trenutno suspendovani usled odluke Izvršnog odbora UEFA od 28. februara 2022, što je potom potvrdio i Sud za arbitražu u sportu 15. jula ove godine. Rusija, iz tog razloga, nije uključena u žreb za EURO 2024;
  • U žrebu će učestvovati 53 nacionalna saveza koji će biti podeljeni u deset grupa: sedam grupa će biti petočlane, a u tri grupe biće po šest ekipa;
  • Deset pobednika grupa i deset drugoplasiranih će se (uz Nemačku, kao domaćina) direktno plasirati na Evropsko prvenstvo. Tri preostala mesta će biti određena kroz plej-of koji će biti održan u martu 2024.
  • Prema rang listi za UEFA Ligu nacija 2022/2023, 53 reprezentacije će na žrebu biti svrstane u sedam žrebova, a shodno svojoj poziciji na pomenutom rangiranju.

Dakle, Srbija će prvi put posle skoro dve i po decenije moći da igra na kontinentalnom šampionatu ako 1) osvoji grupu u koju će je žreb svrstati 2) ako bude druga u grupi ili 3) ako bude treća, s tim da će morati da se za plasman potom izbori kroz baraž.

Tri reprezentacije ne mogu da igraju sa takozvanim Kosovom

U posebnom dodatku, UEFA je nagovestila da Srbija neće moći da igra u kvalifikacijama sa reprezentacijom tzv. “Republike Kosovo”, a ekipa te samoproglašene “države” neće moći da se sastane ni sa Bosnom i Hercegovinom, kao ni sa Španijom.

Uz njih, u različitim grupama moraće da budu Jermenija i Azerbejdžan, te Belorusija i Ukrajina.

Kada je žreb kvalifikacija, a kada samo Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024?

Žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. će se održati 9. oktobra 2022. u Frankfurtu.

EURO 2024 na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. u Nemačkoj.

Bonus video: Kad himna Srbije, “Bože pravde”, zagrmi u Rusiji…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije