in

Čelnici FSS o organizaciji Kongresa UEFA sledeće godine u Srbiji

Čelnici FSS o organizaciji Kongresa UEFA sledeće godine u Srbiji

Na Kongresu UEFA koji je održan danas u Parizu, usvojena je odluka Izvršnog komiteta da Beograd i Fudbalski savez Srbije budu organizatori narednog sastanka najvišeg tela Evropske fudbalske unije, 3. aprila 2025. godine.

FOTO: FSS

Odmah po završetku sednice predsednik Dragan Džajić nije krio zadovoljstvo zbog poverenja koje je ukazano Srbiji od strane krovne organizacije evropskog fudbala na čelu sa Aleksanderom Čeferinom.

– Odluka UEFA da domaćinstvo narednog Kongresa dodeli našoj organizaciji, za sve nas koji radimo u srpskom fudbalu mora da bude čast i privilegija, ali pre svega ogromna odgovornost i obaveza da dokažemo da smo dostojni ukazanog poverenja. Beograd je prepoznat kao dinamičan grad sa bogatom fudbalskom tradicijom i sposobnošću da organizuje jedan od najznačajnijih događaja u evropskom fudbalu. Imamo sasvim dovoljno vremena da se pripremimo za ovaj veliki izazov i siguran sam da ćemo biti na visini zadatka. Kongres u Beogradu je važan korak u daljem jačanju veza između Fudbalskog saveza Srbije i Evropske fubalske unije, kao i prilika da razmenimo iskustva i ideje sa kolegama iz drugih zemalja– rekao je Džajić i naglasio da odluka UEFA dolazi u najboljem mogućem trenutku, kada se naša A reprezentacija priprema za nastup na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i kada srpski fudbal beleži značajan napredak u različitim segmentima, pre svega na planu razvoja infrastrukture.

Tokom svog obraćanja Kongresu, prvi čovek evropskog fudbala Aleksander Čeferin je u jednom trenutku rekao da se Jugoslavija nikada nije osećala evropskije, nego kada je Crvena zvezda osvojila Kup Evropskih šampiona 1991. godine.

– To je bila pobeda protiv francuskog kluba, izvinjavam se gospođo ministarko – našalio se Čeferin sa Ameli Udea Kasterom, ministarkom omladine i sporta Francuske koja je bila prisutna u dvorani. – Pobeda Crvene zvezde je generisala jedinstven osećaj ponosa i pripadnosti, a sa druge strane, Jugoslavija se nikada nije osećala više izolovano i nesrećno, nego kada je bila isključena sa EURO 1992 iz razloga s kojima smo svi upoznati. Uostalom, fudbalska legenda poput Dejana Savićevića koji je takođe u Parizu takođe je ovo potvrdio:

– Čuti takve reči od predsednika UEFA na jednom ovakvom skupu zaista te čini ponosnim i privilegovanim. To su bili uspesi srpskog fudbala i naravno da ostaje ogromna žal što 1992. godine nismo dobili šansu da na terenu pokažemo ono što smo zaslužili kroz kvaklifikacije na putu ka Švedskoj. Drago mi je što se UEFA setila da minutom ćutanja oda počast ljudima koji su preminuli između dva Kongresa i što smo na taj način imali priliku još jednom da se oprostimo ode velikih imena evropskog fudbala, ali i od dvojice naših ljudi čija su imena bila ispisana na velikom ekranu, Mustafe Hasanagića i Velimira Đorđevića.

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović kaže da se na dobijanju organizacije Kongresa radilo već duže vreme sa ljudima iz UEFA:

– Igrom slučaja, na mestu gde se 1953. godine rodila ideja o osnivanju Evropske fudbalske unije, doneta je jedan od najvažnijih odluka za srpski fudbal u poslednjih nekoliko godina. Svakako veliko priznanje za Fudbalski savez, Beograd i državu Srbiju, ali i obaveza da se još jednom pokažemo u pravom svetlu. Imamo dovoljno iskustva, kapaciteta i znanja za jedan ovakav izazov. Prošle godine smo bili domaćini HET-TRIK Komiteta koji je jedan od najvažnijih sektora u sistemu UEFA, preko koga se finansiraju svi veliki projekti u evropskom fudbalu. Tada smo dobili najviše ocene i svi delegati su oduševljeni što će ponovo imati priliku da posete Beograd. Ono što je najvažnije, mislim da je ovo samo početak. Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu na svim nivoima, siguran sam da ćemo sve češće biti domaćini velikih fudbalskig događaja. Sa čelnicima UEFA već smo obavili mnoge razgovore na tu temu, a izgradnja Nacionalnog stadiona pruža nam ogromne mogućnosti i daje za pravo da se posle 2027. godine nadamo dodeli organizacije nekog velikog takmičenja ili finalne utakmice Lige Evrope – rekao je Šurbatović i dodao da se od 13. do 18. februara očekuje prva u nizu poseta operativnog tima UEFA u Beogradu:

– Mi smo već spremni za sve što nas očekuje, ostaje samo da organizaciono, logistički i operativno ceo posao privedemo kraju – zaključio je prvi operativac FSS.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije