in

USKRS U DIJASPORI: Srbiu Austriji ponovo slave praznik pod merama protiv pandemije

OVOGODIŠNJI pravoslavni Vaskrs u Austriji, drugu godinu zaredom, ponovo je u znaku pandemije kovid-19, pre svega zbog važećih epidemioloških mera i načina proslave u najužem krugu porodice.

Foto: Piksabej

U hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, za razliku od prošlogodišnjeg Vaskrsa, služene su praznične liturgije u prisustvu, prema epidemiološkim merama, ograničenog broja vernika.

Kako bi što veći broj vernika mogao da prisustvuje prazničnoj liturgiji, na primer, u Sabornom hramu “Sveti Sava” u Beču služene su tri praznične liturgije.

U cilju da vaskršnji duh dosegne do što više domova svojih vernika Eparhija austrijsko-švajcarska objavila je, preko društvenih mreža, čestitku za Vaskrs kratkim video snimkom dečijih horova.

Dečiji horovi koji deluju u brojnim crkvama ove eparhije, koja pored Austrije I Švajcarske, pokriva I Maltu I Italiju, a koju vodi vladika Andrej, od Beča i Ciriha, do Trsta i Valete, preneli su pesmom radost Vaskrsa.

Pošto zbog epidemijskih mera na nedeljnoj uskršnjoj liturgiji nije bilo nastupa horova odlučeno je da se na ovaj način pokaže da njihov rad, trud i vera i u ovakvim uslovima ima smisla.

Rad sa mladima organizuje Eparhijska kancelarija za decu i omladinu, horove je pripremao veliki tim dirigenata i ljudi pri crkvi, a muzički rukovodilac čitavog projekta je profesorka Nina Sofronski-Tasić.

Korona virus promenio je i način proslave Vaskrsa kod naših građana u Austriji.

Zbog oštrih mera prilikom ulaska u Austriju veliki broj građana našeg porekla bio je prinuđen da ostane u Austriji i tu proslavi najradosniji verski praznik.

Zbog zabrane okupljanja, ovaj praznik proslavlja se u užem porodičnom krugu, ponovo bez mogućnosti da se radost praznika podeli sa prijateljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije