in

ŽRTVE SAMO HRVATI!? Ugovor o saradnji Crne Gore i Hrvatske iz 2006. o gonjenju ratnih zločinaca još na snazi

ŽRTVE SAMO HRVATI!? Ugovor o saradnji Crne Gore i Hrvatske iz 2006. o gonjenju ratnih zločinaca još na snazi

OVIH dana navršilo se šesnaest godina od kada su u Budvi 2006. tadašnji državni tužioci Crne Gore i Hrvatske, Vesna Medenica i Mladen Bajić potpisali jednostrani Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih, zločina protiv čovečnosti i genocida čije područje primene se ograničava na gonjenje crnogorskih državljana koji se terete za zločine počinjene u Hrvatskoj, odnosno prema Hrvatima.

Foto V. K.

– Da se sporazum ograničava isključivo na gonjenje crnogorskih državljana koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu, po potpisivanju sporazuma potvrdila je tadašnja državna tužiteljka Vesna Medenica, ističući da je cilj da počinioci krivičnih dela budu privedeni pravdi i kažnjeni – kaže predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore Radan Nikolić.

– Ovakvim kapitulantskim sporazumom, crnogorska vlast i politizovano tužilaštvo javno su prihvatili potčinjeni odnos prema zvaničnoj Hrvatskoj.

On dodaje i da su pristali na saučesništvo u zataškavanju ratnih zločina nad svojim državljanima, pripadnicima JNA – žrtvama gnusnih ratnih zločina pripadnika hrvatskih oružanih snaga, počinjenih u aprilu i maju 1992. godine u Vojnoistražnom centru Lora Split i drugim lokacijama u Hrvatskoj i BiH. Nikolić podseća da, kao organizacija boraca iz ratnih devedesetih, tri decenije se bore za rasvetljavanje okolnosti stradanja svojih saboraca, pronalaženje njihovih posmrtnih ostataka i sankcionisanje ratnih zločina počinjenih nad njima. Sakupljena je obimna dokumentacija koja je, po potpisivanju spornog sporazuma, dostavljena crnogorskom tužilaštvu, a u kojoj se zahteva ravnopravan tretman svih žrtava ratnih zločina i izmena sporazuma kojim se diskriminišu crnogorske žrtve.

Radan Nikolić, Foto Arhiva Novosti

– Međutim, naišli smo na ćutanje i opstrukciju VDT-a, što iziskuje naše pojačano činjenje. Zato smo ove godine, zajedno sa porodicama stradalih vojnika iz nikšićko-šavničke i barske grupe i respektabilnim saradnicima, krenuli u novu akciju za pravdu za stradale saborce kroz projekat – “Ratni zločini nad crnogorskim državljanima, pripadnicima JNA”. Projekat je predstavljen javnosti, izrada dokumentarnog filma – serijal o Lori je u završnoj fazi, inicijativa Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore za izmenu crnogorsko-hrvatskog sporazuma o gonjenju počinilaca ratnih zločina biće dostavljen vršiocu dužnosti VDT početkom septembra, a okrugli sto regionalnog nivoa, naslovljen – “Stop diskriminaciji vojnika JNA žrtava ratnog zločina”, planiran je za sredinu oktobra – dodaje Nikolić.

OČEKIVANJA OD TUŽILAŠTVA

NADAMO se saradnji VDT, javnoj podršci i uključenju ministra pravde i ombdusmana jer, iako ratni zločini ne zastarevaju, dalji protok vremena ide samo na ruku počiniocima ratnih zločina i onima koji opstruiraju pravdu i pravnu državu. U međuvremenu, od VDT očekujemo da od Županijskog državnog odvetništva u Splitu zatraži informaciju šta je učinilo u slučaju Lora tri, koji se odnosi na stradanje ratnih zarobljenika iz Crne Gore, a istraga je nastavljena 17. decembra 2011. godine – naglašava Radan Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije