in

Zbog stanja u bezbednosnom sektoru, Milatović razmatra okupljanje čelnika države

Zbog stanja u bezbednosnom sektoru, Milatović razmatra okupljanje čelnika države

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da razmatra zakazivanje sednice Saveta za odbranu i bezbednost, na kojoj bi se raspravljalo o stanju u bezbednosnom sektoru u državi, nakon prošlonedeljne burne javne i tajne sednice skupštinskog odbora na kojoj su upućene teše optužbe na adrese ministra pravde Andreja Milovića i šefa Specijalnog policijskog odeljenja Predraga Šukovića.

V.K.

Savet za odbranu i bezbednost čine predsednik Milatović, premijer Milojko Spajić, i šef parlamenta Andrija Mandić, a po potrebi na sednicu mogu biti pozvani i ministri i drugi visoki državni zvaničnici uključujući i čelnike državnog tužilaštva, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost.

Ministar pravde Milović je juče saopštio da načelnik SPO Predrag Šuković deset godina sedi sa ljudima koji su iz organizovane kriminalne grupe Budva.

– Sedi sa osobom koja je osuđena za ubistvo i odležala je deset godina i ta osoba meni priča s kim ja sedim i s kim sam bio na slavi na Aranđelovdan – rekao je Milović, optužujući bivšeg premijera Dritana Abazovića da je odbio da otvori dosije Sedme uprave Državne bezbednosti jer je u njoj, kako tvrdi, bio i aktuelni šef Specijalnog policijskog odelenja Predrag Šuković.

Milo van dometa

ALEKSANDAR Mrkić, osumnjičeni za šverc cigareta u predmetu sa bivšim direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, ispisivao je poruke kada je saznao da je policija došla do vozača kamiona u kojem se nalazilo oko 1.100 paketa cigareta. Ovo je rekao glavni SDT Vladimir Novović, odgovarajući na pitanje poslanika ZBCG Jovana Vučurovića – da li je formiran predmet povodom skaj-prepiske agenta, Petra Lazovića i vođe “kavačkog klana”, Radoja Zvicera, u kojoj se navodi da se Milu Đukanoviću navodno 30 godina daju pare na ruke.

On je saopštio da su, osim Šukovića, u toj upravi bili Zoran Lazović, Duško Golubović, pokojni Darko Raspopović i svi oni, kako je naveo, u doba kad je Crna Gora imala najveći šverc i najveću stopu ubistava.

– Pitajte Abazovića zašto je dobio da to otvori i koga on štiti. I onda ćete zaključiti ko štiti mafiju, a ko se protiv nje bori – rekao je Milović.

Ministar je saopštio da već danas pripremaju zahteve koji će proći prema Veću za nacionalnu bezbdnost i Sektoru bezbednosti, a da će tema biti – zašto mu ANB ne pruža zaštitu.

– ANB treba da me štiti, a ne da daje informacije šefu SPO koji će to iznositi na odboru, bez upozoravanja ministra – rekao je Milović.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Miodrag Laković (PES) saopštio je da će predložiti kolegama u tom skupštinskom telu da podnesu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog odavanja tajnih podataka. Ako se članovi odbora, kako je najavio, ne saglase sa tim, on će sam podneti krivičnu prijavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije