in

“Zaustavljanjem regularnog izbora vlade grubo prekršio osnovne principe demokratije”

PREDSEDNIK Demosa Miodrag Lekić saopštio je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspiriše i Ustav Crne Gore.

Foto: v.k.

– Milo Đukanović, predsednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji, naveo je Lekić, na Fejsbuk stranici Demosa, dodajući da ostaje nesporna činjenica da je izborna parlamentarna većina nedavno jednoglasno usvojila politički sporazum sa prioritetnim programskim elementima, koji je učinjen javnim uz potpise 41 poslanika, nakon čega su otpočeli pregovori za izbor mandatara.

“-Iako je nakon toga, i sasvim na vreme, od strane parlamentarne većine Milo Đukanović bio upoznat sa predlogom imena mandatara, on je u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog i to u više krugova, zloupotrebio državnu funkciju koju obavlja. Naime, u javno neodgovornom obrazloženju, Đukanović je zaobišao na vreme saopštenu volju parlamentarne većine i manipulisao sa, u Ustavu nepostojećim pojmom “potpisa”, nastavljujući istom prizemnom konstrukcijom netačne navode o nekom kašnjenju, kao da se radi o upravo zatvorenom šalteru, a ne o jednoj od najodgovornijih državnih institucija i ustavno-političkih radnji koje su od ogromnog značaja za zemlju i njenu stabilnost. Pojava u javnosti odobravanja predsednikovog “tumačenja” od strane određenog broja političko-pravnih apologeta, što onih iz kupoprodajnog aranžmana, što moguće i dobrovoljnih, ne mijenja osnovne činjenice, rekao je Lekić.

Po njegovim rečima osnovna činjenica, na koju posebno ukazuje međunarodnim predstavnicima u Crnoj Gori, pre svega članicama Evropske unije, glasi da u Crnoj Gori postoji parlamentarna većina koja je u uslovima ustavne legalnosti predložila mandatara i tako omogućila dalje institucionalne procedure koje vode ka finalnom i krucijalnom činu – glasanje poslanika o predlogu programa i sastava vlade u crnogorskom parlamentu.

– Visoko ceneći značaj međunarodne saradnje, posebno sa zemljama sa kojima smo u potpisanim dokumentima o integracionim i savezničkim odnosima, zatim i sa drugim zemljama sa kojima smo takođe u prijateljskim odnosima, posebno onim u regionu, kao predloženi mandatar sam spreman na dijalog o nastaloj situaciji i o svim drugim pitanjima. Pritom, držeći do dostojanstva zemlje, lično neću sa svoje strane obilaziti nijednu ambasadu, posebno ne tražiti podršku za lojalnost, koju ovde, i vrlo degradirajuće za zemlju, traže pojedinci i strukture involvirane u korupcionaške poslove ili su odgovorne za doprinos kriminalizaciji crnogorskog društva.

Uostalom, svi subjekti involvirani u tokove političkog i javnog života, svi zajedno nosimo odgovornost za cilj izgrađivanja Crne Gore kao evropske, demokratske, pravne, pristojne države pravila koja jednako važe za sve njene građane. Povodom nastalog pitanja toka ustavne procedure oko formiranja vlade, poziva predsednika države da sa poslanicima u Skupštini javno raspravimo nastala pitanja od ogromnog interesa za državu.

Ili da sa mnom, kao predloženim mandatarom od strane parlamentarne većine, raspravi pitanja regularne demokratske procedure konstituisanja vlade, o ozbiljnim političkim posledicama koje bi mogle slediti – da dakle raspravimo na način koji mu odgovara, u svakom slučaju, javno pred licem građana naše zemlje, poručio je Lekić.

 

BONUS VIDEO: Pogledajte video sa Tajms skvera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije