in

Vlada tvrdi da u kasi nema 46 miliona za povišice prosveti, zdravstvu i javnoj upravi

Vlada tvrdi da u kasi nema 46 miliona za povišice prosveti, zdravstvu i javnoj upravi

PREMIJER Milojko Spajić tokom izborne kampanje obećavao je minimalnu zaradu od 700 evra, prosečnu od 1.000, te još neke benefite i povišice. Iako je obećanje bilo da će se to desiti u prvoj godini rada Vlade, u budžetu za tekuću godinu Evrope sad 2 nema dovoljno novca. Na koji način je Vlada planirala da ispuni datu reč još se ne zna, javnost su upoznali samo sa činjenicom da u kasi nema novca ni za povećanje zarada nekoliko grupa zaposlenih u javnom sektoru koji zahtevaju povišice i prete štrajkovima.

Evropa sad

Poslanica PES-a Jelena Nedović ističe da se nada dogovoru, te da je Vlada na strani sindikata, ali napominje da se na situaciju mora gledati realno i sačekati realizacija Evrope sad 2.

– Evropa sad 1 je započela taj proces povećanja zarada, ako smo tada to obećali i ispoštovali, onda pozivam da sačekamo da se i ovaj program realizuje, jer taj program nosi benefite – kazala je Nedovićeva.

Ukoliko se novac ne obezbedi, sve su prilike da će se već od kraja meseca štrajkovati “na sve strane”. Naime, prosvetari, zaposleni u zdravstvu i državnoj upravi najavili su proteste i štrajk ukoliko Vlada pozitivno ne odgovori na njihove zahteve da im se povećaju zarade. Sve zahtevane povišice, prema procenama sindikata, državu bi koštale oko 46 miliona evra.

Granski kolektivni ugovor

– NE znamo kada će početi realizacija Evropa sad 2, nema datuma, nema koliko će povećanje biti. Mi samo tražimo ono o čemu je pregovarano četiri meseca prošle godine i što je dogovoreno i potpisano u Granskom kolektivnom ugovoru – poručio je predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović.

Prosvetni radnici traže da im se plate, shodno Granskom kolektivnom ugovoru povećaju za 10 odsto, za šta je, prema procenama sindikata, potrebno oko 18 miliona evra. Predstavnici Sindikata prosvete sa Vladom će imati još jedan sastanak na tu temu, u petak.

Isti procenat povećanja zarade traži i Sindikat uprave i pravosuđa, koji je Vladi dao rok do 1. febrauara da ispuni zahtev. U suprotnom, i oni kreću sa štrajkom. Kako je kazao predsednik tog sindikata, Nenad Rakočević, neprihvatljiv je odgovor Vlade da novca nema.

Povišicu traže i medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje i to od 17 odsto, ali i povećanje drugih stavki, poput dežurstava i noćnog rada. To bi državu koštalo, kako predviđaju u Samostalnom sindikatu zdravstva, između 10 i 12 miliona evra. Neispunjenje njihovih zahteva značilo bi i štrajk u domovima zdravlja i bolnicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije