in

U Skupštini Crne Gore danas o Đukanovićevom predlogu

Kolegijum Skupštine Crne Gore zakazan je za danas u 13 časova povodom predloga predsjednica Mila Đukanovića da se parlamentu skrati mandat.

Foto: Facebook/Demokratski front

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je u utorak dostavio predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, pošto nije nikome povjerio mandat za sastav nove vlade, uz obrazloženje da „nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu”, kao i da se „oni koji su predložili Miodraga Lekića za mandatara nisu odazvali konsultacijama ni dostavili potpise podrške“.

Nova-stara parlamentarna većina odbila je taj predlog, navodeći da će izazvati prevremene predsedničke izbore ukoliko šef države Milo Đukanović do 30. septembra ne povuče predlog za skraćenje mandata Skupštini.

Oni su Đukanoviću a danom zakašnjenja poslali 41 potpis podrške Lekiću, jer je GP URA prvo odbijala da njeni poslanici stave potpise tražeći kompletan dogovor o sastavu buduće vlade, ali su se predomislili.

Đukanović je tražio da se o njegovom predlogu raspravlja 30. septembra, što je za parlament obavezujuće s obzirom na to da je sednica vanredna.

Poslanici nove-stare parlamentarne većine tvrde da je predsednik države prekršio Ustav jer nije ispoštovao odredbu koja ga obavezuje da pozove predstavnike parlamentarnih partija na konsultacije.

Slaven Radunović, šef Kluba poslanika DF, izjavio je da je Đukanović pozvao samo dio predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini, kao ni samog Lekića kao kandidata za mandatara. On je dodao kako je izlaz da Đukanović ponovi proces i da u skladu sa Ustavom sazove konsultacije.

Lideri Demosa Miodrag Lekić, Radničke partije Maksim Vučinić i Prave Marko Milačić potvrdili su „Vijestima“ da od predsjednika nisu dobili poziv na konsultacije.

Predsednik Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović rekao je da će se tražiti skraćenje mandata predsjedniku države ako on do 30. septembra ne povuče predlog za skraćenje mandata Skupštini, jer je, kako objašnjava, „predsjednik prekršio Ustav i pozitivnu praksu“.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije