in

U februaru 55. Praznik mimoze

JANUAR je rascvetao hercegnovske mimoze, a praznik u slavu ovog nežnog cveta biće organizovan od 15. februara do 3. marta.

Foto: RT HN

Na jednoj od retkih preostalih plantaža mimoze vlasnika Dada Vujnovića iz Kumbora rascvetale su se prve mimoze. Dado kaže sa zakašnjenjem jer je uobičajeno da prvi cvetovi stignu već u novembru.

Berba kasni ceo mesec, a uzrok je nedostatak kišnih dana u pravom trenutku, objašnjava Vujnović.

– Svake godine bi mimoza počela da cveta sredinom novembra i prvu berbu i prodaju imao bih već u drugoj polovini decembra, za Sv. Nikolu. Berba bi trajala tokom januara i februara, a kada su topli dani i blaga zima, mimoze bi nekada bilo i za 8. mart, priča Vujnović.

Foto: RT HN

Tekst potpisa

Nada se, uprkos svemu, da će mimoze biti dovoljno za početak 55. Praznika mimoze.

Vujnovićeva plantaža ima 40 stabala, a porodica se uzgajanjem ovog nežnog cveta i krhkog stabla bavi 45 godina. Dado održava tradiciju mada je sve manje i uzgajivača i stabala mimoze. Poređenja radi, osamdesetih godina prošlog veka bilo je oko 30 hiljada stabala, a procena je da ih je danas oko tri hiljade.

Da bi značajno osiromašeni fond obogatili u gradskoj upravi su odlučili da mimozu zasade i na javnim površinama. Tako je pre nekoliko godina tridesetak stabala zasađeno u Igalu, a stotinak uz Dom kulture u Bijeloj, u Starom gradu, na Karači, uz Dvoranu Park u centru grada, u bašti kuće Iva Andrića, a deo je obezbeđen i za građane i njihove đardine.

Ova akcija obradovala je i Dada Vujnovića koji obnavlja svoj fond, ali i naglašava da je uzgoj mimoze zahtevan. O njoj treba brinuti stalno jer ih krte i vetar lako obori, a nakon petnaestak godina više ne cvetaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije