in

Stranke se dogovorile da formiraju novu vladu Crne Gore imaju većinu u parlamentu

STRANKE pobednice izbora 30. avgusta 2020. u Crnoj Gori, posle više neuspelih sastanaka, su postigle dogovor o formiranju nove vlade i mandataru Miodragu Lekiću!

V.K.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić nakon sastanka je saopštio da 41 poslanik ima samo jednog kandidata za mandatara – predsednika Demosa Miodraga Lekića.

– Svi smo mu dali podršku i svi smo se dogovorili da obavestimo i predsednika Crne Gore da da mandat Lekiću. On će uložiti ne male napore da se dođe do koalicionog sporazuma, koji će predviđati sve ono što želi parlamentarna većina. I da se dogovorimo o preuzimanju odgovornosti – kazao je Mandić i dodao da će buduća vlada biti sastavljena po paritetnom principu. – Polovinu će imati kolege iz Građanskog pokreta URA, CIVIS, SNP i eventualno predstavnici manjina. Drugu polovinu će imati političke partije koje imaju 32 poslanika u Skupštini. Zlatni glas u ovoj podeli imaće premijer Miodrag Lekić.

Jedan od lidera DF Milan Knežević kazao je da je taj politički savez odricanjima i idejama dao najveći doprinos da dođe do dogovora.

– Ovim je zadovoljena izborna volja, bez obzira na to što je DF podneo najveću žrtvu – rekao je Knežević.

Iz Predsedništva GP URA kazali su da nije data saglasnost da poslanici ove partije potpisuju bilo kakav dokument ili sporazum koji ne podrazumeva kompletan dogovor, ceneći ranije iskazani princip svih partija – da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Funkcioner GP URA Mileta Radovanić kazao je da koalicija “Crno na bijelo” jeste za dogovor, te da je predsedništvo partije ocenilo da je prihvatljivo da Miodrag Lekić bude mandatar i da se Vlada podeli po principu “pola-pola” i “zlatni glas” mandatara, a da sektor bezbednosti pokrivaju njihovi kadrovi.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da je dogovorena vlada tako da pola pripadne GP URA I SNP, a pola ostalim koalicijama:

– Uvek smo bili konstruktivni i danas se radujemo. Odluku da podržimo Lekića sto odsto dao je glavni odbor naše partije.

Predstavnici i lideri parlamentarne većine do sada su se sastajali sedam puta kako bi se dogovorili o mandataru i rukovodstvu Skupštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije