in

STAVITI TAČKU NA RAZDOR I MRŽNJU: Mitropolija crnogorsko-primorska se oglasila povodom incidenta u Kotoru

SKRNAVLJENJE crkve Svetog Nikole i prostačko vređanje svešteničke supruge, koja je pokušala da to skrnavljenje spreči i zaustavi, najveću štetu je nanelo samim nesrećnicima koji su u njemu učestvovali.

Foto: Z. Jovanović

Ovo je saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske povodom incidenta koji se dogodio u Kotoru.

– Crkva Svetog Nikole, a verovatno ni mnogo starija crkva Svetog Luke pored nje, u svojoj istoriji nisu zapamtili ovakav odnos. Prolazili su mimo nje mnogi nedobronamerni ljudi, među kojima i nemali broj onih koji su došli kao vojnici neprijateljskih vojski, ali se niko nije usudio da učini išta slično, i to na Vaskrs, najsvečaniji dan te crkve. Bezumlje u Crnoj Gori je počelo da dobija svoje nezamislive oblike crkvofobije i srbofobije, a oba ta vida su na najbrutalniji način iskazana u delima i rečima nesrećnih počinilaca nedela prema crkvi i prema ženi koja im se hrabro suprostavila. Iako počinioci, bez ikakve sumnje, snose ličnu odgovornost (uključujući onu zakonsku) za svoje nečasno činjenje, oni su samo prirodna posledica agresivne i ekstremističke retorike koja se konstatno i nekažnjivo već decenijama širi protiv Srpske pravoslavne crkve – poručeno je iz Mitropolije.

Kako je saopšteno, “Postoji čitav arsenal najogavnijih laži, etiketa i manipulacija o Crkvi koje pojedinci, razne organizacije i njihova medijska glasila gotovo svakodnevno ponavljaju. U tome naročito prednjače političke partije bivšeg režima i njihove satelitske organizacije, svi oni predvođeni predsednikom najjače od tih partija“.

– Javnosti su već poznati crnogorski elektronski i štampani mediji u privatnom vlasništvu koji se, nekad se čini, takmiče među sobom kako da što gore predstave Crkvu i smisle što ogavniju laž i manipulaciju, pod krinkom analitičkog komentara ili navodnih insajderskih saznanja. Ono, međutim, što svakako doprinosi stvaranju mržnje i netrpeljivosti prema Crkvi, a što se ne može opravdati nikakvom uređivačkom politikom je odnos Javnog servisa, koji služi kao podesan podijum za svakoga ko želi da pljuje po Crkvi, a u tom slučaju se i ne postavlja pitanje da li je govornik iz Crne Gore, kao što se to čini kad neko Crkvu podržava – rekli su iz MCP, poručujući da Crkva ne traži da medijski prostor bude takav da je kritički ton prema njoj zabranjen ili neprimereno ograničen. 

-Ali svakako ne smatramo da se medijska ili uređivačka sloboda sastoji u nekontrolisanom i ničim ograničenom širenju laži i manipulacija i vođenju kontinuirane kampanje u cilju satanizacije bilo kojeg pojedinca ili zajednice, pa i crkvene. Verski i etničko-nacionalni identiteti koji se u današnjoj Crnoj Gori koriste radi raspirivanja tenzija među građanima, ustvari treba da budu slobodni izbori svake ličnosti, utemeljeni na njenom iskustvu, saznanjima i stremljenjima. Ukoliko pojedinca decenijama svakog dana bombardujemo sa stotinama obmana i neistinama, proglašavajući pripadnike nekih od tih identiteta za izdajnike, “ludački pokret”, okupatore (ovo je najluđe od svega – okupatorima nazivati ljude čiji su preci kosti ostavljali za slobodu ove zemlje) i one koji hoće da unište Crnu Goru za račun tuđih interesa, neminovno dovodimo do situacije u kojoj će neko da skrnavi bogomolje, psuje ovu ili onu majku a na kraju počne da se i fizički obračunava sa tim “izdajnicima” – piše u saopštenju MCP.

Oni su poručili da nakon prve promene vlasti u njenoj istoriji koja nije plod revolucije i/ili rata i okupacije, Crna Gora mora da obnovi lekcije o življenju u različitostima.

– Ni dva brata, niti dve sestre ne misle o svemu isto. Makar to mi u Crnoj Gori znamo, budući da se naše etničko-nacionalne podele neretko dešavaju među najbližim srodnicima. To što ne mislimo jednako o istoriji, današnjici, pa ni o sutrašnjici zajedničke nam domovine, ne znači da moramo jedni drugima da budemo neprijatelji. Molimo se vaskrslom Gospodu da ovo bezumlje prestane. Neka agresivna retorika koja proizvodi ovakve napade prestane. Neka se iskreno pokaju svi koji su učestvovali ili planiraju da učestvuju u bilo čemu sličnome. Od najodgovornijih na društvenoj sceni, prvenstveno od onih koji vrše vlast, ali i svih ostalih, tražimo da se nađe način da se laži zaustave i pojača lična, profesionalna i zakonska odgovornost za izgovorenu, ali i prenešenu i komentarisanu javnu reč. Jasno nam je da živimo u epohi post-istine kada činjenice postaju manje važne od efekata koje proizvode brojne lažne vesti, ali smo uvereni da se, mireći se sa takvim stavom, nalazimo sve dalje i dalje od društvenog cilja, koji bi trebalo svi da imamo – stvaranje boljeg, mirnijeg, milosrdnijeg i uspešnijeg društva – zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko- primorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije