in

Šta će biti ako DPS krene u rušenje Abazovićevog kabineta

Šta će biti ako DPS krene u rušenje Abazovićevog kabineta

UKOLIKO DPS i sateliti krenu u rušenje kabinata Dritana Abazovića, nakon što Vlada parafira Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jasno je da Crnogorce čekaju dva realna politička scenarija.

Foto: Printscreen

Ili će imati rekonstrukciju postojeće Vlade, iz koje ispadaju SDP i Bošnjačka stranka, a ulaze DF i Demokrate ili će doći do formiranja Tehničke Vlade ili Vlade nacionalnog jedinstva, koja će imati samo jedan jedini zadatak- da pripremi vanredne parlamentarne izbore.

Jasno je da DPS i sateliti nemaju dovoljno poslanika za obaranje Vlade, neophodno je da imaju najmanje 41 glas u Skupštini, ali je to bez pomoći DF-a i Demokrata nemoguće, a jasno je da te dvije političke grupacije neće pomagati DPS-u da ruši Vladu i to na pitanju potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

Iako nemaju većine za rušenje Vlade, to je jasan signal da mora doći do određenih resetovanja unutar parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta prije dvije godine.

Najlogičnije bi bilo da dođe do rekonstrukcije Vlade, da se oni elementi koji su se protivili potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC pošalju u opoziciju, a da u Vladu uđu DF i Demokrate i to bez bilo kakvog uslovljavanja onih koji sada čine Vladu.

Prioritet je obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom i to je zadatak svih zadataka i taj put ne smije biti zasutavljen. Zato premijer Abazović, odmah nakon što DPS sa satelitima podnese inicijativu za smjenu Vlade treba da krene u razgovor sa čelnicima DF-a i Demokrata i da se u što kraćem roku završi rekonstrukcija Vlade.

Ukoliko, pak, nema volje da se ide u rekonstrukciju, najpoštenije je formirati Tehničku Vladu u koju treba da uđu sve partije, sa samo jednim jedinim ciljem- priprema vanrednih parlamentarnih izbora.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije