in

SNP o Đukanovićem predlogu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore

SOCIJALISTIČKA narodna partija Crne Gore je rekla da jedini predlog za mandatara za sastav nove 44. Vlade koji je dobio predsednik Crne Gore Milo Đukanović je predlog koji je, u ime skupštinske većine od 30. avgusta 2020. godine, dostavio Andrija Mandić, sa konkretnim predlogom imena gospodina Miodraga Lekića.

Foto: SNP

– Predsednik države nema ni ustavne ni zakonske mogućnosti da postupa na osnovu svog utiska, kako navodi u Predlogu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore 27. saziva, već na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja koja mu kao predsedniku pripadaju – saopštila je Socijalistička narodna partija Crne Gore koja “obaveštava javnost i ukazuje predsedniku Đukanoviću da je od strane naše partije u pisanoj formi obavešten o razlozima nedolaska na konsultacije o mandataru za sastav 44. Vlade zato što su u tom trenutku bili u toku razgovori o postizanju saglasnosti o mandataru”.

Iz SNP mapominju da su nakon postizanja dogovora oko imena mandatara javno saopštili da predlog ima njihovu punu podršku. 

– Prema tome, gospodin Đukanović nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da na osnovu svog subjektivnog osećaja i utiska ocenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne. To je pravo Skupštine Crne Gore, njenih poslanika i to se evidentira i pokazuje na zasedanju prilikom izjašnjavanja. Dakle, gospodin Đukanović ima obavezu da prema Skupštini Crne Gore procesuira jedini predlog za mandatara koji je dobio, a to je gospodin Miodrag Lekić.

SNP CG saopštava da podržava gospodina Miodraga Lekića za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, te da ima potpise njihovih poslanika.

– Naša partija nikada nije pogazila svoju reč i tako će i ostati. Predlog predsednika Đukanovića, koji je i predsednik Demokratske partije socijalista, doživljavamo kao očigledan strah od ponovnog okupljanja parlamentarne većine sa izbora od 30. avgusta 2020. godine. Na ovaj način, Đukanović tone u živi pesak i pokušava manipulacijama da ugrozi subjekte koji su doneli krupne odluke protiv kojih je sam bio – kažu iz SNP Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije