in

Sindikalci nikšićke fabrike tvrde da menadžment sprovodi strahovladu i preti radnicima

Sindikalci nikšićke fabrike tvrde da menadžment sprovodi strahovladu i preti radnicima

RADNICI nikšićke Železare strahuju da neko želi namerno da izazove njihov revolt zbog dolaska investitora, tvrde da menadžment vrši pritisak na njih i da preti, a sve zbog toga što planiraju da brane kolektivni ugovor. Poručuju da bi uprava trebalo da stane sa, kako su naveli, strahovladom izvršne direktorice i napokon počne sa rešavanjem važnih pitanja.

Vlada CG

Sindikalna organizacija nikšićke Železare EPCG saopštila je da su na udaru zbog toga što pripremaju odbranu kolektivnog ugovora, te da uprava vrši pritisak i preti zaposlenima.

– Šalju se mejlovi radnicima u ponoć, čak i posle ponoći, čak i nekim menadžerima. U tim mejlovima je bilo čak i neosnovanih optužbi za neka krivična dela, a dešavalo se i izbacivanje pojedinih radnika iz kancelarija, jer im nisu odgovarali njihovi odgovori. I, na kraju, šlag na torti je pretnja najbliže saradnice izvršne direktorice Nevenke Janković prema jednom članu Sindikata, jer Sindikat priprema odbranu kolektivnog ugovora – rekli su iz ove sindikalne organizacije.

Kako su naveli, strahuju da neko možda namerno želi da izazove revolt radnika zbog potencijalnih investitora. Ipak, tvrde da zapsoleni ništa neće uraditi protivno fabrici, a pogotovo protivno dolasku bilo kojeg investitora.

Analiza

IZVRŠNA direktorka Nevenka Janković ostala je pri ranije iznetom stavu da se neće oglašavati u medijima dok se ne uradi celokupna analiza poslovanja fabrike u svim funkcionalnim celinama tokom prethodnog perioda.

– Zbog toga nismo ni pokretali štrajk, ni bilo koju drugu aktivnost i sigurno to nećemo uraditi ni u narednom periodu. Želimo da ova fabrika opstane i da radi. Ali isto tako želimo da pozovemo novoizabrani Odbor direktora da razmisle šta je činiti u narednom periodu. Mislimo da ponašanje novog menadžmenta nije u redu i da ne mogu tako da se ponašaju prema ljudima –  poručuju iz Sindikata Železare EPCG.

O aktuelnim temama, kako su najavili, raspravljaće Izvršni odbor Sindikata, koji će najverovatnije danas imati sastanak i odrediti se prema dešavanjima u fabrici, a pogotovo prema otvorenoj pretnji najbliže Jankovićeve saradnice. Ističu da je od dolaska novog menadžmenta ruka radnika bila ispružena.

– Ta ruka još uvek stoji u vazduhu, tako da sigurno nije bilo do radnika. Ali ta ruka neće još dugo stajati u vazduhu jer nećemo dozvoliti da se bilo ko igra našim sudbinama – navode u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije