in

Prevoznici posluju nerentabilno, očekuju podršku države

Prevoznici posluju nerentabilno, očekuju podršku države

AUTOBUSKI prevoznici tokom sezone prevoze 20 odsto putnika više, ali zbog visokih cena goriva, rezervnih delova ne posluju rentabilno, iako su karte povećali prosečno 30 odsto. To tvrde u NVO “Klaster”.

Borislav Pavlović, Foto I.D.S.

Taksisti najavljuju blokadu saobraćaja polovinom meseca.

– Protekla dva meseca turističke sezone bila su loša. Tek desetak dana situacija je bolja pa se prevozi i više putnika. Cene karata ne možemo više uvećavati iako rastu ostali troškovi – gorivo, ako se izuzmu dva pojeftinjenja u minulih 15 dana, ali i cene rezervnih delova. Sve naše firme su iscrpljene. Zadužujemo se kod banaka da bismo održali likvidnost. Prethodna vlada je obećala pomoć u šest rata. Isplatili su samo dve – kazao je Davor Dokić, predstavnik nevladine organizacije koja okuplja prevoznike i dodao da im je pomoć obećao i aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović.

I dok autobuski prevoznici očekuju podršku države, taksisti nisu toliko strpljivi. Oni će 10. avgusta blokirati jadransku magistralu u Baru. Na to su, kaže Borislav Pavlović, predsednik sindikata taksista Crne Gore pri Uniji slobodnih sindikata, primorani, jer 20 godina ne može da se reši, kako kaže, haos u taksi prevozu.

– Sve je to posledica nerada nadležnih na državnom, ali i lokalnom nivou koji ništa ne preduzimaju da se zakonski uredi oblast drumskog prevoza i zavede red. Nas decenijama guši nelojalna konkurencija. Tržišnu utakmicu gube oni koji legalno posluju, koji imaju uredno registrovanu delatnost. Sa druge strane profitiraju oni koji rade u sivoj zoni i nelegalno prevoze putnike – rekao je Pavlović.

Podsetio je i na podatke tadašnjeg Ministarstva saobraćaja iz 2019, koji su pokazali da čak 60 odsto čini nelegalni prevoz putnika, a u 2020. taj udeo bio je, tvrdi, više od 70 procenata u drumskom prevozu, od čega najveći deo otpada na taksi.

SELEKTIVAN NADZOR PROBLEM

– POSEBNO poglavlje u favorizovanju sive ekonomije u delatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju zauzimaju službenici koji su nadležni za nadzor u ovoj delatnosi iz uprava za inspekcijske poslove i prihoda i carina, kao i lokalne komunalne inspekcije.

NJihovi službenici selektivnim primenjivanjem zakonskih propisa doveli na ivicu egzistencije sve one koji legalno obavljaju delatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno auto-taksi preduzetnike – zaključio je Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije