in

Peticija sa potpisima više od 3.000 građana Bijelog polja predata lokalnim vlastima

GRAĐANSKA inicijativu za obnovu Hadžidanušine džamije podržana sa sa više od 3.000 potpisa građana Bijelog Polja, koju je bjelopoljski odbor Stranke pravde i pomirenja pokrenuo u cilju obnove Hadžidanušine džamije u centru grada, predaata je juče nadležnim službama u Opštini i Skupštini opštine Bijelo Polje.

m.sekulović

– Pored organa lokalne uprave, inicijativa je upućena i predsedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, kao i predsedniku Skupštine opštine Ernadu Suljeviću, od kojeg očekujemo da predloži da se o našoj inicijativi izjasni i lokalni parlament. U suprotnom ćemo smatrati da su i on i njegova partija, Bošnjačka stranka, protiv ove inicijative. Mi smo sigurni da će bjelopoljska opozicija podržati našu inicijativu, a isto očekujemo i od partija koje vrše vlast u Bijelom Polju. Na kraju želimo naglasiti da je u Statutu navedeno da se građanska inicijativa može pokrenuti o pitanjima: planiranja i uređenja prostora, zaštite životne sredine,komunalne djelatnosti, poreza, naknada i taksi, kulture i sporta i drugim značajnim pitanjima iz nadležnosti Opštine – saopšteno je juče iz Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja u Bijelom polju,čiji su aktivisti prikupljali potpise građana, ali i predali zahtev za obnovu džamije. 

Istorija

HADžI Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u 18 veku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali. Teško je oštećena 1944. godine tokom savezničkog bombardovanja, kadaje poginulomnogo Bjelopoljaca. Nakon Drugog svetskog rata na njenom mestu izgrađen park i spomen obeležje palim borcima NOB-a.

Hadži Danuš hanuma je živjela u 18. veku. Od sredstava iz njenog vakufa(zadužbine) pored džamije, u Bijelom Polju izgradila i medresa, kao i imaret (narodna kuhinja) za siromašne. Za izdržavanje ove tri institucije uvakufila je 15 dućana u Bijelom Polju. Vakuf je postojao sve do 1941. godine do kada postoje finansijski izvještaji o njegovom poslovanju, upraviteljima, popravkama…

Iz odbora očekuju da će shodno zakonskim odredbama nadležni organ lokalne uprave koji je dužan da zauzme stav u roku od 30 dana o tome obavestiti podnosioca inicijative. 

Borićemo se da se obnovi Hadžidanušina džamija, jer je ona simbol i vrednost ne samo Bošnjaka-muslimana Bijelog Polja već celog Balkana na kome su se od prapovesti susretale kulture, civilizacije i vere gradeći posebnost međusobnog poštovanja, uvažavanja i suživota, u kome su se bogomolje posebno respektovale i čuvale, što je najveća vrednost Balkana, a o čemu imamo veliki broj veličanstvenih primera, kazali su u bjelopoljskom odboru SPP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije