in

Parovima koji žele da se ostvare kao roditelji značajnija finansijska pomoć

Parovima koji žele da se ostvare kao roditelji značajnija finansijska pomoć

Opština Herceg Novi jedna je od retkih u Crnoj Gori koja drugu godinu pomaže parove u lečenju neplodnosti.

fOTO:V.V.

Izmenama Odluke o oblicima socijalne i dečije zaštite uvećana je maksimalna novčana pomoć, pa sada iznosi 2 250 evra po postupku medicinske potpomognute oplodnje.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić zadovoljna je  realizacijom programa na osnovu Pravilnika usvojenog u aprilu 2022. godine. Ističe, sa zadovoljstvom, da je Opština Herceg Novi jedna od prvih, koja je omogućila ovaj vid pomoći. Osim toga povod za zadovoljstvo je i činjenica da su nakon početnih iznosa koji su se kretali od 800 do 1 800 evra, oni uvećani na 2250 evra nakon usvajanja izmena Odluke o oblicima socijalne i dečije zaštite u Opštini Herceg Novi.

Opština Herceg Novi aktivno je učestvovala u izradi Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji:

– Zajedno sa ženskim parlamentom u Skupštini Crne Gore i ministarstvom zdravlja, doprineli smo kreiranju zakona iz ove oblasti. Ono što je napredak je da se mogu besplatno obaviti četiri postupka medicinske potpomognute oplodnje za žene do 45 godina.

fOTO:V.V.

Najveću radost donosi podatak da je od  devet zahteva ostvareno šest trudnoća. Jedna je blizanačka.

– Iskustva koja smo dobili od parova koji su obavili postupak i već se ostvarili kao roditelji, su veoma pozitivna – kaže Samardžić.

Komentariše i da suma koja je sada opredeljena za ove namene možda nije dovoljna jer je reč o skupim postupcima koji se uglavnom realizuju u inostranstvu, ali ohrabruju pozitivni primeri. Budžetom je za ovu namenu i za 2024. godinu izdvojeno 20 hiljada evra, ali ako bude potrebno suma će biti veća.

-Važno je da ostvarimo humani cilj i da zaštitimo privatnost korisnika – naglasila je Samardžić i objasnila da je ovo jedini vid zahteva koji se ne podnosi na opštinski Građanski, sva dokumentacija je poverljiva i ne skenira se, pa su dodatno zaštićeni svi koji žele ovu podršku u ostvarenju želje da se ostvare kao roditelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije