in

OGLASILO SE UDRUŽENJE NOVINARA CRNE GORE: Najoštrije osuđuju napade na Radio Jadran

NAPAD na portal Radio Jadran iz Herceg Novog je dokaz da novinari u Crnoj Gori i ovaj 3. maj – Svetski dan slobode medija, dočekuju u atmosferi u kojoj ne mogu bezbedno da rade.

Foto: Depositphotos

Ovaj medij obavestio je javnost da, po višedecenijskom modelu DPS-a, i Demokrate svakodnevno vrše pritisak na upravu i uredništvo Radija Jadrana ne bi li ućutkali ili zastrašili taj lokalni medij, a čak se ne preza ni od pretnji hapšenjima novinara.

Udruženje novinara Crne Gore, u izjavi za Televiziju A1, osudilo je napad na medije, posebno lokalne, koji su jedan od osnovnih izvora informisanja građana.

– Neprimereno je da jedna opoziciona stranka, koja je umislila da je i dalje na vlasti, napada medije i tako vrši pritisak na novinare, kao što je slučaj sa atakom na Radio Jadran. S druge strane, partije koje su vlast u Herceg Novom treba da pomažu slobodan rad medija, a ne da se služe praksom prethodne vlasti kao što to sada rade Demokrate. Zato, još jednom, na Dan medija, apelujemo na sve da pokažu poseban senzibilizet prema lokalnim medijima – poručili su iz Udruženja novinara Crne Gore.

Iz Sindikata medija Crne Gore su ukazali da je samo u poslednja dva meseca zabeleženo čak šest slučajeva verbalnih i fizičkih napada ili pretnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, a u polovini slučajeva to se desilo dok su bili na radnim zadacima gde su samo obavljali svoj posao.

U Crnoj Gori, ni nakon 17 godina, još uvek nije rasvetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista “Dan” Duška Jovanovića.

(Radio Jadran)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije