in

ODBOR CRNOGORSKOG PARLAMENTA O PRITUŽBAMA NA TOK POPISA: Nije bilo fabrikovanja

ODBOR CRNOGORSKOG PARLAMENTA O PRITUŽBAMA NA TOK POPISA: Nije bilo fabrikovanja

DIREKTOR Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović saopštio je na sednici skupštinskog Odbora za praćenje primene sporazuma o uslovima za održavanje popisa, da nema reči o fabrikovanju podataka popisa, niti je istina da su za jedan dan popisali više od 40.000 građana. Rekao je da je već počeo unos podataka, za šta je angažovano 120 operatera.

Skupština Crne Gore

Milica Kovačević iz CDT-a je kazala da namera te NVO nije bila da zloupotrebi odbor, već da se argumentovano govori o uočenim problemima.


– Nismo ni u jednom trenutku rekli da se radi o zloupotrebama, nego smo iznosili činjenice. Pojavila se razlika u brojevima koji su saopštavani javnosti, radi se o broju od preko 40.000 popisanih lica i verujemo da to zaslužuje detaljan razgovor i obrazloženje, a ne odbacivanje i diskreditovanje kroz kratka medijska saopštenja. Nismo mi širili neproverene informacije, nego je Monstat manipulisao u saopštenju javnosti jer su potvrdili tezu da u zadnja dva dana popisa nije bilo moglo moguće popisati 40.000 građana, navela je Kovačevićeva. – Kako je promakao grad veličine Bijelog Polja u praćenju popisne dinamike? Čak i da je u pitanju neažurnost instruktora, treba ispitati šta su uzroci te neažurnosti i da li ona ima neke posledice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije