in

“Oči su nam uprte ka svetinjama i narodu na KiM”

“Oči su nam uprte ka svetinjama i narodu na KiM”

SVEOPŠTE božićno slavlje obuhvata sve Srbe i tada su srpski badnjak i srpski običaji prisutni u domovima svih Srba širom sveta, a posebno u domovima “našeg raspetog naroda” na Kosovu i Metohiji, kaže mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Foto: M. Sekulović

To što, kako ističe, trpe Srbi na KiM doživljavamo kao stanje nepravde, stanje okupacije, gde je našem narodu potrebna i vera i snaga da izdrže.

– I čini se, ako oko nečeg mi Srbi možemo da se složimo je da smo svi zajedo vezani za KiM, sve naše oči uprte su prema našim svetinjama, episkopu, sveštenstvu i narodu na KiM, jer oni nose veliki krst, veliko stradanje, trpe nepravde, ali se ne žale –  naveo je mitropolit u intervjuu za TV Hram.

Kada god ima priliku ide na Kosovo i Metohiju odakle se, ističe, vraća obogaćen njihovom verom i njihovim trpljenjem i optimizmom kako se oni bore i objedinjuju, kako trpe nepravde i kako su odani svetinjama i tradiciji.

– Daće Bog da se i ova iskušenja razreše, da srpski narod dobije svoja prava na KiM kako god išla politika i svetski procesi. Mi smo vezani za svetinje i naš narod i vidimo da to i nama, koji smo van KiM, mnogo znači što se ta veza ostvaruje – naveo je Joanikije. Iz Crne Gore, kaže, svako malo idu autobusi sa narodom na poklonjenje u svetinjama na KiM i vidimo koliko to našem narodu znači.

– Želimo da naš narod u miru proslavi Božić i Vaskrs, znamo koliko to njima znači, da mogu slobodno da ispovedaju svoju veru u svojim svetinjama…

– Ipak tamo Crkva i narod žive punim životom. Zahvaljujući Crkvi taj narod živi tamo i ima taj optimizam neviđene snage i intenziteta -kaže mitropolit. Ističe divljenje prema toj, kako kaže, dečici, sveštnstvu i monaštvu kako u tako teškim uslovima uspevaju da žive i da se nikada ne žale.

– Naš narod je odan svojoj veri i svojoj Crkvi – kazao je mitropolit i poželeo da ih predstojeći Božić, rođenje Hristovo obasja božjom ljubavlju, da im donese obnovljenje, zajedništvo i slogu.

Mitropolit Joanikije je komentarisao nedavnu zabranu patrijarhu Porfiriju prelazak administrativne linije ka KiM i ukazao da je to za SPC i Srbe na KiM bila veoma važna poseta i da je ta zabrana pokazala koliko je naš narod tamo raspet, koliko trpi i kolika je to nepravda. Ističe da su tom zabrano brutalno prekršene verske slobode i verskih prava na KiM. “To je diskriminacija vrlo širokih razmera, toliko nerazuman potez da će to i prištinske vlasti ubrzo videti i tu odluku povučhi.

– To je za njih kontraproduktivni potez. Oni time ne mogu ništa da dobiju, samo su pokazali zlu volju prema srpskoj crkvi i srpskom narodu – jasan je mitropolit Joaniikije.

(Alo)

BONUS VIDEO: PRELAZ MERDARE – Blokiran sa strane Kosova i Metohije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije