in

Nalaganje badnjaka kod Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (FOTO/VIDEO)

Tradicionalnom nalaganju badnjaka ispred Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću i ove godine prisustvovao je veliki broj Nikšićana.

Foto: V. K.

Badnjak je sveštenstvo osveštalo u 19 sati. Brojni Katunjani, Golijami, Banjani, Drobnjaci, Uskoci i Pješivci sabrali su se ispred nikšićke svetinje, dok su među prvima badnjak je ispred hrama na oganj priložili predsednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić Marko Kovačević i Nemanja Vuković.

Badnje veče okupljenim čestitao je protojerej stavrofor Dragan Krušić, da bi potom protojerej Velimir Jovović nakon osvećenja badnjaka kazao da su ovde u Nikšiću i u Crnoj Gori u proteklih nekoliko godina kad se “ neka mržnja, neki mrak bio digao na crkvu“ pokazali i dokazali kako se brani crkva i svetinja.

-I odbranili smo naše crkve i svetinje i zato smo posebno radosni i posebno trebamo da budemo zahvalni Bogu. A sad je došlo vreme, a to je nastavak one naše borbe za naše svetinje, da se borimo svakoga trenutka i svakoga minuta i svakoga dana, meseca i godine, da se borimo za mir i zajedništvo naših porodica – naveo je sveštenik Jovović, dodajući da se sa svih strana iz Crne Gore, sveta, čuje da je ugrožena porodica.

-A ko je ugrozio porodicu- pa mi sami, a kako- nebrigom, nehatom,nežrtvom – podsetio je sveštenik Jovović.

Nakon toga priređen je bogat kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali crkveni horovi „Sveti novomučenik Stanko“ kojim rukovodi profesorica Lenka Durutović i „Prepodobne mati Angeline“ pod dirigentskom palicom profesorice Ane Bojić. U programu su učestvovali i narodni guslar Radovan Suknović, te Tijana Vučetić i Zoran Džiknić.

Ispred Saborne crkve priređen je i veličanstveni vatromet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije